Skip to content
Welcome to Beauty VoF » Fournituren Bruidsjurk

Fournituren Bruidsjurk

Geschatte leestijd: 12 minutes

Bruidslaminaat vlieseline, balein, stevige blinde rits en meer

Ga je een eigen bruidsjurk maken (of één voor een bruidsmeisje) dan vraag je je natuurlijk af wat je voor fournituren nodig hebt. Op deze pagina gaan we dieper in op alle fournituren en versteviging / tussenvoering dat geschikt is voor je zelfgemaakte bruidsjurk. Een extra stevige blinde rits, mooi dun garen, baleinen en tunnelband die heb je toch wel nodig. En afhankelijk van je model gebruik je ook lusjesband en stofknoopjes, transparante drukkertjes of schouderbandhouders voor je bruidsjurk. Ook gebruik je voor het maken van bruidskleding speciaal naaigerei zoals dunne scherpe spelden of juist wonderclips, naaimachine en hand naainaalden en markeerproducten om af te tekenen.

Bruidslaminaat en andere bruidsvlieseline

Maak je een bruidsjurk dan heb je, naast fournituren, vaak een wat stevigere vlieseline nodig. Een bruidsjurk is meestal steviger dan een kraag op je blouse. Trouwjurken, en ook cocktail of gala kleding, hebben in de regel een bovenlijf verstevigd met tussenvoering en baleinen.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Juist! Met bruidslaminaat…

Er zijn drie verschillende soorten. Eén ervan is opstrijkbaar, de andere twee naai je in je lijfje vast. De plakbare bruidslaminaat is stevig en toch dun, omdat je hem vast strijkt geeft hij je stof veel extra stevigheid. Diezelfde stevige bruidslaminaat is er ook in naaibaar. Omdat je die mee naait is het resultaat anders. Heb je een dunne vlodderige stof dan kun je het beste kiezen voor de éénzijdig geruwde bruidslaminaat. Eénzijdig geruwd geeft je een beetje volume wat dunne stoffen ten goede komt. Ook houdt het harige van de geruwde kant je stof als het ware vast. De niet geruwde kant komt dan tegen de voering aan.

Over voering gesproken: in tops van bruidsjurken wordt vaak katoenen voering gebruikt want dat neemt vocht goed op en voelt niet koud aan als het vochtig is, dat doet gewone voering wel.

Meer bruidsvlieseline

Afhankelijk van je model en je stof heb je wellicht geen stevige bruidslaminaat nodig. Geen nood, er is nog veel meer keuze in vlieseline / tussenvoering land!

Wil je plakken dan kun je gaan voor een viscose plakdoek, plakkatoen G700 vlieseline, vlieseline G710: een dunne katoenen plakbatist of een G785. Deze dunne geweven polyester vlieseline werkt mooi op veel verschillende stoffen.

Natuurlijk kun je ook voor een getrokken vlieseline gaan. De soorten in de alinea hierboven zijn geweven. Een H180, H200 of andere soorten zijn meestal getrokken of gesponnen vlies. Deze zijn van polyester en verkrijgbaar in verschillende diktes.

Kiezen van vlieseline is niet zo eenvoudig, lees onze Vlieseline Keuze Hulp door of neem contact op voor een persoonlijk advies.

Baleinen voor extra versteviging

Praten we over fournituren voor je bruidsjurk dan moeten we de baleinen zeker niet vergeten! Veel bruidsjurken worden er extra mee verstevigd. Ook cocktailkleding en lingerie zoals bustiers of corsetten worden met baleinen steviger gemaakt.

Simpel gezegd zijn er twee versies: baleinen die je vastnaait en baleinen die je in een tunnel schuift. Wij hebben drie soorten baleinen: Spiraalbaleinen of verenbaleinen, kunststof innaaibaleinen en kunststof staafbaleinen. De Spiraalbaleinen zijn van metaal en je schuift ze in ons tunnelband.

Maak je bruidsjurk met baleinen, bestel je baleinen én tunnelband in onze shop beautyvof.nl

Kunststof baleinen

Dan zijn er de kunststof baleinen die je kunt innaaien. Rigilene of multitex baleinen worden ze wel genoemd. Deze soort hebben een aantal kunststof staafjes die aan elkaar geweven zijn met kunststof. De ronde staafjes naast elkaar maken een platte balein en aan beide zijden zit een smal instik stukje. Gebruik je ritsvoetje hiervoor.

Soort nummer drie zijn ook kunststof baleinen maar dan een platte strook wit kunststof van 6mm breed en 1,5mm hoog. Ook deze soort gebruik je samen met ons tunnelband.

Hoe verschillen de soorten van elkaar? Dat is niet zo makkelijk te omschrijven maar ik zal een poging doen: De spiraalbaleinen zijn ongeveer net zo stevig als de rigilene alleen zijn ze beweeglijker. Ze buigen beter mee met de draagster van het kledingstuk. En ze buigen anders. Het tunnelband werkt ook mee in de soepelheid. Wil je het precies weten dan zul je het zelf moeten voelen…

De kunststof staafbaleinen zijn het stevigst. Dat is een platte kunststof staaf dus aardig rigide. Bijna stevig genoeg voor een hoepelrok. Ze buigen naar de zijkant bijna niet. Een groot voordeel van deze soort ten opzichte van de spiraalbalein is dat kunststof baleinen wasbaar zijn… Lees meer over baleinen op de pagina Baleinenband, kapjes en tunnelband…

Rits voor je bruidsjurk

Een extra stevige blinde rits in een bruidsjurk van een dame met een grotere maat.
In deze bruidsjurk zit zo’n
extra stevige blinde rits

Maak je een bruidsjurk dan zit er meestal een rits in. Ook al zit er een knoopsluiting met lusjesband op dan zit er meestal een rits achter. In een bruidsjurk wil je geen rits zien, behalve in die op de afbeelding hiernaast. Omdat je een onzichtbare ritsn wilt wordt er vaak gekozen voor een blinde rits.

Alleen zijn de blinde ritsen die je overal koopt niet zo stevig. Onze soort blinde ritsen hebben al een stevigere band dan gemiddeld en ze zijn een tikje groffer. Een standaard blinde rits van YKK is maat 26, onze soort is maat 34 van YKK. Dus al een beetje sterker en ze hebben een geweven band en niet zo’n doorzichtige jersey-achtige band die sneller kapot gaat.

Maar we zijn nog niet klaar, er is ook een speciale blinde rits voor bruidskleding. Ook weer van YKK en de maat is 56. Klinkt al een stuk steviger toch? Ook deze extra stevige blinde ritsen hebben een stevige geweven band…

Extra stevige blinde ritsen zijn onmisbare fournituren voor je bruidsjurk!

Lusjesband en stofknoopjes voor bruidsjurk

Deze bruidsjurk heeft een knoopsluiting met kleine stofknoopjes en lussenband met rekbare lusjes
Bruidsjurk met knoopsluiting

Als bruid krijg je meestal hulp bij het aankleden. Heb je een knoopsluiting met een hele rij kleine knoopjes en lusjes om dicht te doen dan moet dat ook haast wel. Meestal zitten die knoopjes op de rug van de jurk. Het lusjesband dat wij verkopen heeft elastische lusjes en kun je gebruiken samen met de stofknoopjes van 11mm van het merk PRYM.

Deze kleinste maat stofknoopjes zijn prima zelf te maken. Het gemakkelijkst is het met het werktuig voor stofknopen van PRYM. Stofknopen worden ook wel picpac knopen genoemd.

Garen en naalden voor je bruidsjurk

Bruidsfournituren: garen
Bruidsfournituren: garen

Heb je speciaal garen nodig als je een bruidsjurk maakt? Op zich kun je je bruidsjurk prima naaien met universeel naaigaren. Maar is je stof mooi dun dan is dat wat aan de dikke kant.

Universeel naaigaren is dikte 100. Neem je garen wat een beetje dunner is dan kom je op dikte 120 of 150. En dát past weer mooi bij je organza, chiffon of zijde…

Alterfil naai- en lockgaren

In dikte 150 hebben wij een speciaal naai- en lockgaren met een anti-rimpel coating genaamd: Alterfil S. De anti-rimpel coating werkt door de naad te strijken met de strijkbout. Dor de warmte wordt hij geactiveerd en fixeert hij als ware je stiksel. Nu klinkt fixeren heel stijf maar dat is het niet, je ziet de coating niet en je kunt zelfs je gestikte naad zo weer uithalen. Geen probleem om het dus weer los te tornen met je tornmesje…

Trojalock overlockgaren van Amann Group Mettler
Trojalock overlockgaren van
Amann Group Mettler

Overlockgaren voor je bruidsjurk

Lockgaren is ook zeker je aandacht waard als je bruidsjurk fournituren aanschaft. Wil je de zoom aflocken met een rolzoom dan is een glimmend garen erg mooi. Zoek je een goed stevig garen dat glanst denk dan eens aan polysheen. Polysheen is van origine borduurgaren maar omdat het polyester is is het erg sterk. De overlock heeft geen problemen met dit garen, het is wat gladder dan normaal garen. Ben je serafil lockgaren gewend dan kun je met polysheen ook prima overweg.

Wil je locken met dun garen? Alterfil S kun je ook prima mee overlocken. De klossen zijn 1000m en dus niet zo snel op. Wil je iets meer dan kun je gaan voor de Trojalock. Deze gaan per doosje van 4 klossen à 2500m in dikte 120. En de grootste klossen lockgaren zijn Serafil, die worden per klos verkocht en daar zit 5000m op.

Garen is één van de belangrijke fournituren bruidsjurk want een goede kwaliteit loopt als een rode draad door dit verhaal… ?

Spelden of wonderclips?

In je mooie dunne en vaak ook duurdere bruidsstof een dikke speld steken wil je liever niet. Het kan zijn dat je een gaatje prikt wat er niet meer uit gaat, zonde!

Geen nood, er zijn ook dunne spelden. Normale spelden zijn 0,6mm dik. De standaard glaskopspelden van PRYM bijvoorbeeld zijn 30 x 0,6mm. Wil je dunnere dan verkopen wij deze van het merk CLOVER. In 0,5 en 0,4mm dik. Deze laatste zijn heel buigzaam en die zou ik voor zijde of voile stoffen gebruiken. Heb je een dunne soepele satijn dan is 0,5mm dik prima. Clover spelden zijn een fractie langer: 36mm of 48mm…

Wonderclips

En speld je liever helemaal niet dan heeft CLOVER wonderclips. Wonderclips zijn een soort wasknijpers maar dan anders. De onderkant is plat zodat je er mooi langs kunt naaien zonder dat de stof omhoog komt. Wonderclips zijn er in mini, normaal en jumbo. Voor elke klus een goede maat. Jumbo is niet zo geschikt voor bruidskleding, die zijn handig als je veel lagen op elkaar hebt en bijv. volumevlies gebruikt. Zoals bij het maken van een wintermantel. Bij bruidsjurken is normaal en mini beter. Kijk maar eens in de shop voor de verschillende soorten.

Wonderclips in mini, standaard en jumbo
Wonderclips in mini, standaard en jumbo

Schouderbandhouders en drukkertjes voor je bruidsjurk

Soms heb je, in de categorie bruidsjurk fournituren, een drukkertje nodig om iets vast te zetten, bijvoorbeeld een stuk kant die over de rits heen moet vallen. Dan wil je graag een onzichtbare sluiting dus pak je een transparante drukker. Deze aannaai drukkertjes zijn echt transparant in de maten 7 en 10mm doorsnee. Er zijn ook transparante drukkers van 15 en 21mm maar die zijn niet echt transparant. De kleur is meer melkwit.

Schouderband van je BH verstoppen

Schouderbandhouders om je BH bandjes aan de schoudernaad van je kledingstuk vast te maken
Schouderbandhouders wit of zwart

Met schouderbandhouders kun je je BH bandje vastmaken aan de schouder van je jurk. Vooral als je smalle schouders hebt in je bruidsjurk wil je de BH bandjes er niet onderuit zien steken. Staat niet zo mooi op de trouwfoto’s nietwaar?

Een schouderbandhouder is in feite een simpel stukje band met een drukkertje eraan. Deze zet je vast aan de binnenkant van je jurk en bij het aantrekken schuif je de bandjes van je BH erin. Drukkertje sluiten en je bandje zit als het ware aan je jurk vast.

Aftekenen / markeren van bruidsstoffen

Chaco liner krijtwieltje van clover
Chaco liner krijtwieltje van clover

Wat kun je gebruiken voor het aftekenen op bruidsstoffen? Nou een heleboel verschillende producten. Ieder heeft zijn eigen voorkeur. Wat wij het meest verkopen daarvoor zijn de paarse verdwijnstiften en het standaard kleermakerskrijt. Ook wel krijtpoeder met een chaco liner krijtwiel van Clover. Het is maar net wat je handig vindt.

Wel belangrijk is dat je het even test op een restje voordat je de hele jurk ermee aftekent. Stel je neemt een verdwijnstift en je hebt net die stof waar het niet uit gaat of waar hij lang zichtbaar op blijft. Dan kun je opnieuw beginnen met je bruidsjurk. Dus: testen, testen, testen!

Lees hieronder verder over al onze kleermakerskrijt variaties en fantoomstiften: