Ga naar de inhoud
Home » Combinatie van garen en naalden bij stoffen

Combinatie van garen en naalden bij stoffen

Geschatte leestijd: 4 minuten

Welke naald en welk garen gebruik je bij welke stof?

Het team: garen – naalden – stoffen

Garen, naalden en stoffen combineren. Welke naalden gebruik je bij welke stoffen en welke garensoort past daar het beste bij? Daarvoor is deze garen naalden stoffen combinatietabel.

Naaimachine naalden koppelen aan stof

Naaimachine naalden zijn er in veel verschillende soorten en ze hebben allemaal hun eigen doel. Veel zijn logisch. Neem bijvoorbeeld de jeansnaald, inderdaad gebruik je die bij denim stoffen. Ook zijn ze heel geschikt voor canvas en dat soort stijvere stoffen.

Jersey / ballpoint naalden

Een ander voorbeeld is de jersey / ballpoint naald, deze wordt gebruikt voor gebreide rekbare stretchstoffen zoals tricot waar vaak T-shirts van gemaakt worden. Er zijn ook stretch naalden en die zijn juist voor de geweven stretchstoffen zoals een katoen met elastan voor een broek.

De jersey/ballpoint naalden en de stretch naalden worden vaak verkeerd gebruikt en geadviseerd

De naam van de naald zegt vaak dus als iets over het gebruik ervan…


Garen en stof, hoe combineer je die

Welke soort garen je gebruikt voor welke stof? Dat is afhankelijk van een aantal factoren waaronder o.a. je eigen voorkeur. Zo zijn wij een groot fan van seralon universeel naaigaren van Amann Group Mettler en Alterfil naaigaren. Amann Group Mettler heeft vele prachtige garens van hoogwaardige kwaliteit, je kunt niet mis met dit merk!

Topstitch – doorstikken

Doorstikken doen we meestal met dikker garen en daarbij past dan de topstitch naald want die heeft een groter oog zodat het garen beter door glijdt. Ook de grondstof van de stof die je gebruikt kan een leidraad zijn bij de keuze van garen. Heb je een zijden stof dan wil je wellicht zijde garen. Zo ook bij katoen. Kleermakers werken nog vaak met katoenen garen. En er is ook naaigaren dat van katoen en polyester is, polycore cotton denim doc. Gemaakt voor denim / jeans maar ook mooi voor doorstikken van andere stoffen. Hij heeft een polyester kern voor de stevigheid en is omsponnen met katoen dus ziet hij er katoenig en mat uit met de sterkte van polyester. Een uitermate goed huwelijk tussen katoen en polyester.

Garen en stoffen combineren
Naaigaren van katoen heeft een mooie matte glans

Is je stof rekbaar dan kom je al snel bij een polyester garen omdat die meer trekkracht heeft. En wil je echt rekbaar garen? Probeer dan eens: Seraflex fantastisch elastisch. Dit garen is super elastisch en verkrijgbaar in 72 kleuren.

Er is 1 regel die je het beste in je achterhoofd houden kan bij het kiezen van je combo:

Hoe dunner de stof, hoe dunner de naald en het garen – hoe dikker de stof, hoe dikker de naald en het garen.

Lees de Garen naalden stoffen combinatietabel PDF door en heb je daarna nog vragen? Neem contact met ons op. (zie de footer voor onze contactinfo)

Naalden kleuren op de schacht

Op de schacht van je naaimachinenaald zit vaak een gekleurd vakje. Maar welke naald is welke? Daarvoor is deze PDF, hier staan de kleurcodes van de verschillende naaimachine naalden van Schmetz in vermeld.