Ga naar de inhoud
Home » In wateroplosbaar vlieseline

In wateroplosbaar vlieseline

Geschatte leestijd: 7 minuten

Wateroplosbaar vlies voor naaien en borduren

Soluvlies – Solufix – Soluvliesband – Wondertape

Borduursel gemaakt met in wateroplosbaar vlieseline

In wateroplosbaar vlieseline: Deze soorten zijn gemaakt voor je gemak. Soluvlies bijvoorbeeld is een Vlieseline zonder lijmlaag die oplost in water. Ook in band verkrijgbaar van 2,5cm breed, dat scheelt je een hoop knipwerk. Solufix is net als soluvlies maar dan zelfklevend en Wondertape is een dubbelzijdig plakkend band van Prym wat ook weer uitgewassen worden kan.

In wateroplosbaar vlieseline is gemaakt voor borduren maar handig voor zoveel meer!

Soluvlies – spoel het weg met water het is solubel

Wil je een Vlieseline die in wateroplosbaar is dan kom je al snel bij soluvlies uit. Soluvlies is een naaibare Vlieseline, dat wil zeggen: het heeft geen lijmlaag.

Soluvlies in wateroplosbaar vlieseline
Soluvlies in wateroplosbaar vlieseline

Soluvlies strijken

Soluvlies strijken kan wel maar dan op de nylon stand van de strijkbout oftewel 1 puntje. Gebruik je een stoomstrijkijzer blijf dan van de stoomknop af want met stoom krimpt de soluvlies. Je kunt deze eigenschap van soluvlies heel goed gebruiken als je creatief bent. Probeer maar eens te crushen met soluvlies, lees ons blog en test het uit, je kunt veel leuke dingen maken met deze techniek

Je kunt ook je eigen stof maken met soluvlies, leg een stuk soluvlies op de tafel en leg daarop wollen draden, naaigaren of restjes stof. Daarna weer een laag soluvlies en stik dan alle lagen goed aan elkaar. De stiksels goed dicht op elkaar en kriskras. Dan uitspoelen en je hebt een stof. Leuk voor een vloerkleed van stofresten of je gebruikt het in een kledingstuk! Een deel van het pand vervangen door een soluvliesstof geeft een heel leuk effect…

Soluvlies is gemaakt voor borduren maar omdat het zo’n veelzijdig product is wordt het voor steeds meer doeleinden gebruikt. Het is een echte allrounder, probeer het zelf en koop vandaag je in wateroplosbaar soluvlies Vlieseline.

Vlieseline soluvlies is er in 45cm en 90cm breed. Wij hebben gekozen om de 90cm brede per meter te verkopen want daarmee kun je ook grotere panden bedekken of een groot pand maken met garen, wol of stofrestjes.

Soluvlies gebruiksaanwijzing

Wil je weten hoe je soluvlies gebruikt?

In de shop vind je de infosheet van deze soort Vlieseline in de bijlage en technieken met soluvlies vind je hier:

Solufix – onbindbaar vlies

Solufix - in water oplosbare vlieseline gebruiken
Solufix – in water oplosbare vlieseline gebruiken

Vlieseline solufix is op de markt gekomen na de soluvlies. Omdat soluvlies niet plakbaar is en dat toch praktisch kan zijn heeft Vlieseline de solufix, naast in wateroplosbaar, ook zelfklevend gemaakt. Heel handig met borduren, vooral als je borduursels op een bepaalde plaats geborduurd moeten worden. Je zet de lijnen en punten op de soluvlies, plakt het erop en je kunt het zo uitlijnen onder de borduurmachine

Solufix is per meter of per rol verkijgbaar in onze shop en het is 45cm breed. Aangezien het zelfklevend is zit er een backing papier op.

Soluvliesband – zomen, wassen en het is verdwenen

Soluvliesband in water oplosbaar
Soluvliesband in water oplosbaar

Soluvliesband is een band van Vlieseline die ook op onze Vlieseline – band pagina te vinden is. Dit band is een mooie hulp bij het naaien van moeilijke stoffen, tricot, zomen in rekbare stretchstoffen en nog veel meer.

Beauty VoF heeft Soluvliesband gelanceerd: een klant merkte op dat zij het graag als band zou kopen en dus hebben wij het bij de Vlieseline Leverancier laten snijden. Het was een instant hit!

Hoe gebruik je het in wateroplosbare Vlieseline soluvliesband: De moeilijke stof leg je tussen twee lagen soluvliesband en speld het vast. Nu is je moeilijke stof een makkelijke stof geworden dus stik je gemakkelijk je naad. Onder de overlock kan ook, je snijdt dan een deel van het band af tegelijk met de stof. Vooral met zomen is dat handig, denk aan de rolzoom van de overlock.

En als je een tweelingnaald fan bent dan heb je vast weleens een heuveltje gehad tussen je twee stiksels? Daar helpt soluvliesband ook tegen! Leg het erop en stik.

Na gebruik kun je het uitspoelen en is het helemaal weg. Daarom noemen wij het een tijdelijke naai-hulp

Wondertape – los het op!

Gebruik wondertape in plaats van spelden. Bij naaien moeilijk te spelden stoffen, inzetten van ritsen, naaien van zomen enz. Het is dubbelzijdig zelfklevend en je wast het uit zonder resten achter te laten. Dit band is de enige op deze pagina die niet van Vlieseline is, dit mooie product is van Prym

Wondertape - in water oplosbaar vlies
Wondertape – in water oplosbaar vlies

Voorbeeld van wondertape gebruik

Je kent het vast wel: je wilt een rits inzetten in een dunne gladde nylonstof en elke keer glijd de stof bij het naaien onder de rits uit. Spelden kun je niet in deze parachute stof want de gaatjes blijven zichtbaar. Plak dan met wondertape de rits aan je stof en naai hem er zo in, dat gaat makkelijk…

Ook je naden kun je zo op elkaar plakken, na het naaien en doorstikken kun je de rest van de wondertape uitspoelen want ook wondertape valt onder in wateroplosbaar vlieseline!

Prym zegt over wondertape:

Het transparante ” Wonder Tape” biedt simpele en praktische alternatieven voor het klassieke gebruik van spelden. Het 6mm brede dubbelzijdig plakbare band fixeert zomen, ritsen, gordijnen en alles wat voor het naaien vastgespeld wordt. Het wonder wat wondertape zijn naam geeft gebeurt bij het wassen. In de was lost dit band helemaal op zonder resten achter te laten. Op de kaart zit een rolletje met 9m wondertape en de tape is voorzien van een afdekpapier voor gemakkelijk gebruik.

Laatste water oplosbare tip:

Gebruik je een in wateroplosbaar vlieseline dan kun je het uitspoelen onder de koude kraan. Je kunt het kledingstuk ook in de wasmand gooien en met de wekelijkse was meenemen. Omdat het vlies helemaal oplost blijven er geen resten achter in de wasmachine of op je andere was. Deze vlieseline is zo verdwenen...