Ga naar de inhoud
Home » Balein en baleinkap met tunnelband

Balein en baleinkap met tunnelband

Geschatte leestijd: 5 minuten

Baleinen en baleinkapjes mét tunnelband

Baleinen kopen? Bestel bij je balein meteen baleinkap en tunnelband mee… maar wat is baleinenband nu eigenlijk?

Het begin van de Balein

Balein komt van oorsprong van de baleinwalvis. Deze grote dieren eten plankton wat ze met hun “baard” uit het water zeven. En dát zijn baleinen. Tegenwoordig komen de baleinen niet meer van een walvis maar zijn er kunststof en metalen varianten ontwikkeld voor allerlei toepassingen. Er is nu ook baleinenband wat je op elke maat kunt knippen…

Balein – baleinkap – tunnelband

Maak je een corset / korset, torselet of bustier dan heb je baleinen nodig. Ook als je bovenkleding maakt zoals bruidsjurk of cocktailkleding worden baleinen aangegeven in het patroon. Wil je baleinen kopen dan zie je meteen dat er verschillende soorten zijn. Ten eerste in kunststof: Instik baleinen, ook wel rigilene baleinen genoemd, zijn staafjes die naast elkaar liggen en aan elkaar geweven zijn. De randen aan beide zijden kun je gebruiken om deze baleinen in te stikken.

De tweede soort is ook van kunststof maar dat is een platte strook kunststof, variërend in breedte en dikte. Omdat dit dikker kunststof is naai je hier niet doorheen maar schuif je ze in tunnelband. Voordeel van kunststof baleinen is dat je ze kunt wassen.

Spiraal baleinen gebruik je in tunnelband

Soort nummer drie is spiraal balein. Deze zijn van metaal en worden ook wel stalen balein genoemd. Stel je een spiraal voor die je plat drukt zodat de “ringen” half over elkaar heen liggen, zoals het olympische spelen logo. Voordeel van spiraal balein is dat ze steviger zijn dan kunststof en goed buigzaam. Dit is de balein die de professional meestal gebruikt. Wil je spiraal baleinen kopen kijk dan even in de shop en bestel er meteen de afwerkdop / baleinkap en tunnelband bij.

Baleinenband kopen? Spiraal balein met baleinkap
Spiraal balein met baleinkap

De spiraal balein is uitermate geschikt voor zowel lingerie zoals een corset of bustier als tops van bruidskleding of cocktailjurken. Voor een BH kun je deze balein ook gebruiken. (alleen niet als BH beugel) Denk er wel even aan dat spiraalbaleinen niet bedoelt zijn om te wassen. Na regelmatig wassen worden ze minder. Was je je lingerie met de hand met mild wasmiddel dan blijft het langer goed. Ben je niet zo’n fan van de handwas? Kies dan de kunststof balein van 6×1,5mm…

Afwerkdop / baleinkap voor baleinenband

Om je balein een goed af te werken gebruik je baleinkapjes of afwerkdopjes. Voor de instik balein of rigilene zijn er kunststof afwerkdopjes. Ze zijn transparant en je kunt ze met de naaimachine aan je kledingstuk zetten. Dichtklikken en je balein is afgewerkt. Heb je stalen spiraalbaleinen dan zijn je baleinkapjes ook van metaal. Die knijp je eraan met een tang of liever nog met een bankschroef, daarmee kun je meer kracht zetten…

Baleinenband kiezen

Welke balein heb ik nodig? Om de juiste soort balein te kiezen en te kopen bedenk dan:

Hoe groter de maat van je kledingstuk hoe steviger je baleinen.

Ook de tussenvoering of vlieseline die je gebruikt heeft invloed. Kies dus de vlieseline en de baleinen bij elkaar uit. Twijfel je dan kun je altijd een proefje maken met de stof, vlieseline en balein.

Tunnelband om je balein in te schuiven

Baleinen kopen? Bestel dan ook mee: Tunnelband voor balein
Tunnelband voor balein

Om je baleinen in je model te krijgen gebruik je tunnelband. (behalve als je instikbaleinen gebruikt) Tunnelband hebben wij in wit van 1cm breed. Dit hebben wij ingekocht voor bij de spiraalbaleinen van 7mm.

Misschien ken je beugelband wel dat je gebruikt in een BH. Dat is ook een soort tunnelband alleen deze loopt rond omdat de BH beugel een ronde vorm heeft. Aangezien baleinen recht zijn is het tunnelband dat ook. Het is in wezen een hol band en je schuift de balein tussen de twee lagen.

De opening van het tunnelband is 9,4mm dus ook de baleinen van 9mm moeten daar in passen…

Bruidsjurk maken met balein en baleinkap met tunnelband én bruidslaminaat

Maak je een bruidsjurk met een stevige top gebruik dan bruidslaminaat in combinatie met de baleinen en baleinkap met tunnelband. Kies één van onze soorten bruidslaminaat en denk ook aan een extra stevige blinde rits die ook zeer geschikt is voor bruids- en cocktailkleding.

Balein voor hoepelrokken

Onze baleinen zijn bedoeld voor lingerie en tops van cocktail en bruidskleding. Als balein voor hoepelrokken zijn ze niet geschikt, daarvoor heb je een balein nodig die lijkt op een metalen strip. We kunnen die soort en de afwerkdoppen voor je bestellen…

Baleinen kopen?

Je vind al onze baleinen in de shop onder de categorie baleinen.

Geschatte leestijd: 5 minuten