Ga naar de inhoud
Home » Borduurgaren, siergaren en doorstikgaren Amann Group Mettler

Borduurgaren, siergaren en doorstikgaren Amann Group Mettler

Geschatte leestijd: 10 minuten

Siergaren – doorstikgaren – borduurgaren – garen voor leer van Mettler

Siergaren en doorstikgaren van Mettler voor mooie naden in kleding van stof of leer. Of wil je borduurgaren naaimachine kopen? Polysheen is onze soort, glanzend en sterk…

Amann Group Mettler heeft een ruim assortiment en wij kunnen al hun garen voor je bestellen!

Met al deze prachtige soorten garen maak je kleding extra mooi. Denk aan een mooi stiksel bovenop een naad in een dikker garen. Dat is doorstikgaren of topstitch garen. Borduren, vooral op een borduurmachine, doe je met speciaal borduurgaren dat Polysheen heet van Mettler. Ook is dit prachtig siersteekgaren, het glimt namelijk heel mooi en je kunt het ook nog heet wassen.

Maak je leren kleding dan gebruik je vaak dikker garen. Leer is stugger en dikker dan de meeste stoffen en dat vraagt om speciaal garen. En denim of jeans stoffen verwerken ook beter met een stevigere draad. Al deze soorten vind je op deze pagina

Mettler Polysheen borduurgaren

Polysheen machine borduurgaren
Polysheen machine borduurgaren

Het machine borduurgaren van Amann Mettler heet Polysheen. Polysheen borduurgaren is gemaakt van polyester en heeft een mooie glans. Je kunt dit garen heet wassen, tot wel 95 graden. Mede daarom is Polysheen een zeer geschikt garen voor gebruik op borduurmachines.

Veel andere merken hebben rayon borduurgaren, ook mooi maar de polyester is duidelijk sterker. Er wordt ook geborduurd met katoenen borduurgaren maar dat is meestal met de hand of de gewone naaimachine. Ook voor quilten wordt Silk Finish cotton gebruikt.

Polysheen borduurgaren is dikte 40. Dikte 40 is de aanduiding van borduurgaren, die hebben andere diktenummers dan naaigaren. Dikte 40 in borduurgaren komt ongeveer overeen met dikte 100 in naaigaren, dikte 60 is dan dikte 120 in naaigaren. Zo heb je een beetje een richtlijn.

Polysheen uni is er in heel veel kleuren, 351 om precies te zijn. Dus er is altijd een tint die past. Het is het beste garen voor machinaal borduren en kan ook heel goed gebruikt worden op de overlock bij een rolzoom. Je krijgt dan een glanzende rolzoom onderaan je rok. Dat kan een eenvoudig kledingstuk meteen interessant doen lijken.

Enthousiast geworden en wil je Polysheen borduurgaren naaimachine kopen? Bekijk de kleurenkaart, kies je kleur en bestel je Polysheen uni

Amann Mettler zegt zelf over Polysheen borduurgaren:

In vergelijking met normale borduurgarens en decoratieve naaigarens, POLY SHEEN® en POLY SHEEN® MULTI hebben een groter oppervlak om licht te reflecteren door het gebruik van trilobal filament. Daarom zijn ze zo prachtig mooi glanzend. Met de hoge trekkracht en slijtvastheid boek je goede resultaten en heb je lang plezier van het geborduurde. Polysheen wordt goed doorgevoerd in de naai- en borduurmachine.  POLY SHEEN® en POLY SHEEN® MULTI kunnen universeel worden ingezet en zijn uitermate geschikt voor gebruik in textiel die veel te verduren krijgt zoals sport en casual kleding, kinderkleding, leer and werkkleding, jeans en badstof. De briljante kleuren blijven jarenlang mooi zelfs als ze blootgesteld worden aan bijvoorbeeld chloor en andere bleekmiddelen.

Kies dus voor Polysheen als je borduurgaren naaimachine kopen gaat!

Mettler Polysheen multicolor borduurgaren

Polysheen borduurgaren in multicolour
Polysheen borduurgaren in multicolour

Een multicolor garen heeft meerdere kleuren op de draad. De termen overloopgaren of regenbooggaren worden ook weleens gebruikt.

Waar Polysheen uni borduurgaren dus 1 kleur op de klos heeft lopen de kleuren bij Polysheen Multi over. Bijvoorbeeld van licht oranje naar vermiljoen rood of van licht turquoise naar donker turquoise. Naast deze versies zijn er ook die nóg meer kleuren erin hebben.

Één van mijn favorieten begint bij wit en gaat via fuchsia roze naar een paarsachtige blauw.

En zo zijn er nog een aantal prachtige meerkleurige Polysheen multi’s

Borduurgaren naaimachine kopen? Kies je kleur(en) van de kleurenkaart en bestel je Polysheen Multi

Doorstikgaren of topstitch garen van Mettler

Mettler heeft verschillende doorstikgarens, ook wel topstitchgaren, knoopsgatgaren of siersteekgaren genoemd.

Seralon knoopsgatgaren

Eerst de Seralon. Waar Seralon in dikte 100 het universele naaigaren is, noemen ze Seralon dikte 30 knoopsgatgaren. Dikte 30 is het dikste dat de meeste huishoudelijke naaimachines aankunnen. Toch is het vaak handiger als het garen een tikje dunner is.

Mettler extra sterk garen

Het iets dunnere siergaren en doorstikgaren van Mettler: extra sterk garen is als variant op seralon knoopsgatgaren op de markt gebracht. Dat is dikte 36. Nét even dunner en glijd makkelijker door de machine. Extra sterk is ook anders getwijnd. Het ziet er gedraaid uit en lijkt wat op heel dun touw.

Extra sterk garen voor naaien en doorstikken
Extra sterk garen voor naaien en doorstikken

Waar gebruik je Mettler extra sterk voor? Voor zwaarder naaiwerk, bijvoorbeeld in elkaar stikken van jeans en ook voor het doorstikken van de naden van jeans en denim stoffen.

Ook andere zwaardere naaiklussen zoals het naaien van canvas of een nieuwe rits in je tent. Extra sterk garen is inderdaad sterk, met de hand is het niet te breken…

Polycore Cotton denim doc

Als we het hebben over jeans en denim, dan hebben we het over Polycore Cotton Denim Doc. Het mooie van dit garen is dat de kern van polyester is en dus lekker sterk. De buitenkant is van katoen, vandaar de naam Polycore Cotton. Polyester kern en katoenen buitenkant. Waarom katoen aan de buitenzijde? Katoen heeft een mooie matte glans en past uitermate goed bij de katoenen denim stoffen, een match made in heaven.

Polycore Cotton is dikte 75. Hiermee kun je gewoon naaien op de naaimachine zonder de spanning te hoeven aanpassen, ook kun je het op de spoel gebruiken zonder moeite.

Neem je een afstekende kleur dan valt je stiksel mooi op bij de doorgestikte naden, net als bij een echte jeansbroek!

Mettler Poly Glow siergaren of doorstikgaren

polyglow oplichtend naai en borduur garen

Nog zo’n geweldig Mettler garen, Poly Glow! Dit glow in the dark garen geeft licht in het donker, lees hier de pagina over dit grappige garen:

Grote klossen sierstikgaren Mettler

Dik garen op grote klossen? Als je veel door wilt stikken is een klein klosje zó op. Denk dan eens aan een grote klos. De opmaak is afhankelijk van de dikte van het garen. Zo is er saba in dikte 30 en dikte 50. De 30 zit op een klos van 300m, de 50 is 500m.

Saba dikte 80 multicolour, een iets dikker sierstikgaren met matte glans
Saba dikte 80 multicolour, een iets dikker sierstikgaren met matte glans

Ook leuk van Saba is dat er multicolour van bestaat. Saba garen is niet zo glimmend als polysheen borduurgaren en dus krijg je een mat glanzend multicolour. Waar Polysheen borduurgaren schreeuwt: hier ben ik! Geeft saba een rustiger beeld. Het is een elegante multicolour.

In Serafil zijn ook verschillende diktes verkrijgbaar, de dikste is dikte 10 en de dunste is dikte 200. Aangezien Serafil een industriegaren is hebben ze daar vele diktes van in veel verschillende kleuren en zijn de klossen groter dan bij de garens voor consumenten. Zo is dikte 80 verkrijgbaar op grote conen van 800, 2400 of 10.000 meter.

Heb je interesse in Serafil of saba dik garen vraag dan naar de mogelijkheden want er is teveel mogelijk om het allemaal op te noemen.

Borduurgaren naaimachine kopen? Dat gebruik je liever niet voor leer, kies dan een andere soort

Garen voor leer

Bij het naaien van leer merk je dat echt leer stug en dikker is dan stof. Omdat leer steviger is gebruiken we er steviger garen voor. Maar welk garen is er geschikt?

Universeel naaigaren is dikte 100. Is je leer dun dan kan dit het prima doen. Gebruik je een leernaald omdat je naaimachine het niet stikken kan met een superstretchnaald dan kun je beter dikker garen nemen dan de universele.

Het eerste garen dat in aanmerking komt is de Mettler extra sterk die hier boven al genoemd is. Ook Seralon dikte 30 knoopsgatgaren kan het prima doen. Wil je wat meer meters dan kom je al snel bij de Saba 30 en 50 en de Serafil van de alinea hierboven.

Meta garen, doorstikgaren in 4 kleuren met matte metallic glans
Meta garen, doorstikgaren in 4 kleuren met matte metallic glans

Amann Group Mettler heeft nog een andere soort: Meta… En wat is meta? Een polyester gemetaliseerd garen. Dikte 10 en dikte 30 met een prachtige metallic glans, dus prachtig om mee door te stikken voor kleding én leer. Er zijn slechts drie kleuren: kleur 511 – metaalgrijs, kleur 0496 – gedekt goud en kleur 1145 – koperig bruin.

Meta is geen metallic garen wat heel erg glanst en blinkt maar juist een iets rustiger garen dat het licht net even anders vangt dan standaard mat naaigaren. Een ingetogen metaalgaren.

De grote klossen zoals de saba 80 multicolour, Meta en Saba zijn op aanvraag leverbaar

Dus je ziet er is een heleboel mogelijk als je siergaren en doorstikgaren Mettler of borduurgaren naaimachine wilt kopen. Neem contact met ons op als je vragen hebt, zie de footer voor de contactinfo of klik op de knop om naar de contactpagina van de shop te gaan en het contactformulier in te vullen

Bezoek ook de pagina’s over: Naaigaren van Amann Group Mettler en Alterfil en