Ga naar de inhoud
Home » Vlieseline band – strijken of naaien

Vlieseline band – strijken of naaien

Geschatte leestijd: 8 minuten

Gemakkelijke soorten band van vlieseline

voor zomen, naden, beleggen en taillebanden

Vlieseline band kopen?

Vlieseline band om in te strijken of te naaien, welke soort had je in gedachten? Kantenband Vlieseline en Vlieseline naadband zijn voor de rechte naden. Het naadband is 1cm breed, kantenband verkopen wij in 1, 2, 3 en 4cm breed. Het verschil? Kantenband is zoals Vlieseline H410, deze heeft verstevigingsdraden en dat voorkomt uitrekken, door de draden hoeft de vlieseline zelf niet dik te zijn en dus is Vlieseline kantenband mooi soepel.
Het naadband daarintegen is wat steviger en stijver, wij verkopen dan ook meer kantenband als naadband…

Nieuw: Flexibel naadband én Stretchfix, flexibel zoomband

Flexibel naadband is 15mm breed en rekbaar. Voor perfecte naden bij zachte elastische stoffen, bijvoorbeeld jersey / tricot. Beschermt tegen vervormen en pluizen en kan gemakkelijk op rondingen worden aangebracht. Ook geschikt voor rechte naden.
In pakjes van 5m of op grote rol voor de grootverbruiker. In wit en zwart te bestellen.
Zijn flexibele broer Stretchfix is 3cm breed en lijkt op vliesofix alleen dan flexibel speciaal voor rekbare zomen in bijv. tricot. Je vindt de infosheets van alle soorten in de shop bij het product. In de tab bijlage.

Je zou denken dat je vlieseline band niet kunt gebruiken in rekbare stoffen maar met deze soorten hoef je niet meer in te naaien maar kun je erin strijken!

Vlieseline band: flexibel naadband en stretchfix zoomband

Kantenband, hét instrijkbare vlieseline band

Dit is een zeer veelzijdig band, gebruikt voor allerlei naden en zomen. Het is een recht band dus je gebruikt het niet in de hals of armsgat. De lengtedraad houdt je pand op maat en omdat het een dun band is wordt het niet stijf. In verschillende maten verkrijgbaar.

De nieuwste aanwinst in kantenband: 3cm breed

Nu ook in set verkrijgbaar! Weet je niet welke je moet kiezen? Bestel dan een set van de drie breedtes in wit of zwart. In deze Beauty VoF Kantenband set vind je 2cm, 3cm en 4cm breed vlieselineband in wit of in zwart, 5 meter per breedte

Kantenband vlieseline in set van 3 breedtes - 5m per breedte

Katoenen kantenband om in te plakken

Na een vraag van een klant is het katoenen kantenband geboren. Deze versie is gesneden op 2cm breed en is verkrijgbaar in wit. Het is eigenlijk plakkatoen maar dan in bandvorm.
Voordeel van dit band is dat het 100% katoen is en dat is prettig als je graag werkt met natuurlijke materialen. Dit is het enige band wat niet van polyester is.
Het wordt op allerlei manieren gebruikt, langs de breuklijn van de rever, als naadband, in taillebanden enz.

Vormband van vlieseline voor ronde naden zoals hals en armsgat

Vlieseline band voor ronde naden strijk je op je stof

Is de naad die je wilt verstevigen rond dan hebben we daar een speciaal band voor, dat heet Vlieseline vormband. (ook wel formband) Dit band is 12mm breed en voorzien van een kettingsteek die hetzelfde doet als de lengtedraden in het Vlieseline kantenband. Vormband heeft 1 draad anders krijgen we hem niet in een ronde naad zoals armsgat of hals.

Zomen met Vlieselineband – strijk je zoom vast

Maak mooie zomen met Vlieseline vliesofix zoomband of neem het blindzoomband, ook van Vlieseline.
De nieuwste zoomband van vlieseline is het flexibele zoomband, en het heet: Vlieseline Stretchfix! Lijkt op vliesofix maar dan is deze flexibel en 3cm breed, uitermate geschikt voor tricot en andere rekbare stoffen.
Vliesofix (2cm breed) is geschikt voor alle stoffen, waarom is er dan ook blindzoomband? Deze soort is mooier in dunne stoffen, om een voorbeeld te noemen: wil je een zoom maken in een soepelvallende cool wool dan behoud je met blindzoomband meer soepelheid in de zoom dan met vliesofix.
Blindzoomband is 3cm breed en bestaat uit 2 stroken Vlieseline H180 die met de plakkant naar buiten aan elkaar zijn genaaid met een blindzoommachine, super voor soepel dus…
Vliesofix is er ook breder, 45 of 90cm en deze wordt gebruikt om twee lagen stof op elkaar te plakken, denk aan het maken van een applicatie en andere creatieve uitingen die meestal niet met kleding te maken hebben…

Soluvliesband in water oplosbaar

Soluvlies vlieseline band om mee te naaien

Een in water oplosbaar band, wat doe je daar mee?
Zie soluvlies band als een tijdelijk hulpmiddel, op tere stoffen wil je soms geen vlieseline strijken maar toch wil je het afwerken met een mooie rolzoom met de overlock. Dan gebruik je soluvliesband, leg het eronder en erboven en lock de zoom, dat kun je het band wegspoelen en je houdt een prachtige rolzoom over.
Gebruik soluvliesband ook met de tweelingnaald. Zoom je T-shirt op dezelfde manier als de rolzoom van hierboven en spoel je hulpmiddel later uit. Het soluvliesband voorkomt dat de tricot voor de machine uit loopt en ook de heuvel die je tussen de twee stiksels krijgt met een tweelingnaald is verdwenen.
Soluvliesband is 2,5cm breed, daarmee kun je meteen een mooie zoombreedte “uitmeten”…

Soluvliesband is een vlieseline band wat je in kunt naaien of strijken. Het plakt niet maar als je soluvlies band kreukelig is kun je het weer glad strijken. Niet te hoge temperatuur en zeker geen vocht gebruiken!

Tailleband

Vlieseline heeft speciaal voor rechte taillebanden geperforeerd band op breedtes tussen de 2 en 4 cm, dit is de breedte van de klare band. Wordt de band 2 cm breed dan is het plak en vouw om tailleband 6cm breed en de perforatieranden zitten op 1cm, 3cm en 5cm. Je knipt dus direct langs het band want de naadtoeslag is erin meegerekend.

Plak en vouw om is een prachtig vlieseline band om te strijken of naaien. Mocht je stof niet gestreken kunnen worden dan kun je het band ook gewoon innaaien. En dan kun je de band op je kledingstuk naaien.

Is de plak en vouw om je te stijf?

Gebruik dan katoenen kantenband en 4cm breed kantenband, met deze twee krijg je een mooie stevige doch soepele band. Het gaat dan als volgt: Plak 2 stroken katoenen kantenband naast elkaar en plak daar 1 strook kantenband van 4cm overheen. Je hebt dan een middenlijn maar geen naadtoeslag, knip die er dus nog bij aan. Wil je wel een beplakte naadtoeslag dan kun je er altijd een strook 1cm breed kantenband naast plakken. In onze ervaring is dat niet nodig.

Plak en vouw om taillebandversteviging

Al deze soorten Vlieseline band zijn opstrijkbaar band, gemaakt voor gemak! Alleen soluvliesband is niet op te plakken.

Nog geen keuze kunnen maken?

Kijk dan eerst hieronder in de Vlieseline keuze hulp PDF…

Tot zover een kleine uitleg over de soorten vlieseline band. Over vlieseline voor kleding, creatieve vlieseline en tussenvoering hebben wij aparte pagina’s gemaakt. Klik op een knop hieronder om verder te lezen over vlieseline.

Andere bandsoorten zoals veterband of pasband

Naast al het band wat van vlieseline is zijn er ook andere bandsoorten. Deze naai je in. Neem bijvoorbeeld Veterband: Dit is een dun en smal katoenen bandje wat je gebruikt in T-shirt schouders bijvoorbeeld…

Nog een band om in te naaien is Pasband. Het wordt ook wel neggenband genoemd en je gebruikt het bij het pikeren van je paardehaarpand of plastron. Ook pasband is gemaakt van katoen en het is beige. Lijkt op de natuurlijke kleur van linnen.