Ga naar de inhoud
Home » Kopband, het andere snorretje

Kopband, het andere snorretje

Kopband, het andere snorretje

Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat is kopband

Kopband voor in de kop van de mouw van 5cm breed. Net als het snorretje gebruik je het in de mouwkop. Het is alleen recht band en niet gevormd als een boemerang zoals de snor. Het materiaal is dikker dan van de snor. Het is zo’n 2mm dik, een snorretje maar nauwelijks 1mm.
Maak je een mantel of heeft je stof meer volume nodig? Gebruik dan kop band ipv de snor…

Hoe zet je het band in

Allereerst heb je een lengte nodig: Heb je een onder en bovenmouw dan is de afstand van het band meestal gelijk met de lengte van de kop van de bovenmouw. Dus de ronding bepaalt de lengte maar het mag ook groter.
Hoe ver je naar beneden gaat ligt aan je stof en het verdere model. Probeer het uit voor het beste resultaat.

Vervolgens zet je eerst de mouw in zoals je dat normaal ook doet. Zorg dat de naden netjes zijn en alles even breed. Kijk goed of er een plooitjes of rimpeltjes bij het instikken zijn ontstaan voordat je het kopband en de schoudervulling inzet.
Is alles OK dan leg je de rand van het kopband gelijk met het naaduiteinde van de mouwinzet. Het beste speldt je het op de stiknaad van de mouw vast en stik je met de machine nogmaals door de mouwkop heen precies over het stiksel of net ernaast aan de naadzijde

Als laatste draai je de naad de mouwkop in en dan kun je zien of de mouw genoeg ondersteund wordt. Speld je eerst je kopband erin en vouw je het naar binnen dan heb je een goed idee van de vulling maar je kunt het pas goed zien als je het hebt genaaid…

Tip: Gebruik een grote steek als je er niet zeker van bent, dat is makkelijker met uithalen

Inzetten van kopband op de foto