Ga naar de inhoud
Home Β» Rits op maat maken – ritsschuiver vervangen

Rits op maat maken – ritsschuiver vervangen

Jasje met een ingekorte rits

Geschatte leestijd: 5 minuten

Een ritsschuiver vervangen

Als je een rits op maat gaat maken, in dit geval de ritsschuiver vervangen doe je dat als volgt. De Zipper fixer legt uit. Waar er bij Rits op maat maken – Tandjes eraf wordt uitgelegd dat de werkwijze per soort rits (metaal, bloktand, spiraal) verschilt, is dat hier niet zo. Bij het vervangen van een runner is dat gelijk, maar dan is de werkwijze verschillend bij deelbare en niet deelbare ritsen.

Net zoals bij de andere pagina’s van de Zipper fixer leggen wij uit hoe je schuivers van deelbare ritsen, niet deelbare ritsen, tweeweg ritsen Γ¨n blinde ritsen vervangt.

Hoe gaan we te werk als je een rits op maat maakt, de ritsschuiver vervangen

Benodigde tijd: 5 minuten

Rits op maat maken – ritsschuiver vervangen

 1. Deelbare ritsen
  Neem de rits en open hem, zodat je twee delen krijgt. Verwijder de topstops. (Daarvoor lees je Ritsen op maat maken – bottomstop en topstops vervangen) Pak de schuiver en schuif die helemaal naar boven van de ritsband af. Dan gaat de nieuwe schuiver over de ritsband geheel naar beneden (aan de kant van het blokje). Vervolgens steek het andere deel in de runner en trek de schuiver naar boven. Let op dat je niet te ver doorschuift, want de topstops zitten er nog niet op. Dat is de laatste stap: KLAAR!

  Schuiver vervangen van een deelbare rits

 2. Tweeweg ritsen

  Hier doe je precies hetzelfde als bij deelbare ritsen. Let op: je kan niet altijd de onderste runner vervangen, want die zijn niet altijd gelijk aan de bovenste lopers. Dat is een kwestie van proberen…

 3. Niet deelbare ritsen
  Deze ritsen gaan niet open aan de onderkant, daarom moet de schuiver van bovenaf worden vervangen. (Dat is de eenvoudigste manier.) Haal eerst de topstops van de rits. Schuif de ritstrekker van de rits af.

  Een niet deelbare rits, de schuiver vervangen

 4. Plaats de nieuwe trekker
  Pak nu de nieuwe runner en schuif hem over het band richting de tandjes (1). Duw de schuiver over de eerste tandjes heen (2). Je voelt vaak een soort klik als de loper over de tand gaat. Trek nu aan beide kanten van de ritsband, de schuiver gaat iets verder over de tandjes heen (3). Nu trek je de runner naar beneden (4). Plaats nieuwe topstops en je bent klaar.

  Een schuiver vervangen bij een niet deelbare rits

 5. Niet deelbare rits: schuiver van onderaf vervangen
  Dit werkt op dezelfde manier, maar is wat lastiger uit te voeren. Als de rits nog in het kledingstuk zit kan het de enige manier zijn, daarom leggen wij dit ook uit:
  De eerste stap is het verwijderen van de bottomstop. Dan haal je de runner van de rits af.

  schuiver vervangen van niet deelbare rits van onderaf

 6. Zet de nieuwe loper aan
  Neem de nieuwe schuiver en steek één kant van de tandjes een klein stukje in de runner. Dan de andere kant inschuiven. Nu komt het lastige deel, want je moet een beetje “wiebelen” met de loper om hem over de tandjes heen te krijgen. Het helpt als je beide eindjes tussen je vingers vast houdt, want dan verschuift het niet zo snel.

  Schuiver plaatsen op niet deelbare rits vanaf onderkant

 7. Schuiver FOUT op de rits geschoven
  Check of de rits niet verschoven is. Op de foto kan je zien dat er aan één kant 4 tandjes uitsteken ten opzichte van de andere kant van de rits. Dat hoort maar één tandje te zijn, zoals de foto bij stap 6.

  Rits scheef in elkaar gezet

 8. Schuiver vervangen bij een blinde rits

  Dit is gelijk aan de werkwijze van de niet deelbare rits waarbij de schuiver van onderaf vervangen wordt (stap 5). Het enige verschil is dat je geen metalen onderkant hebt, maar een kunststoffen stukje. Deze knip je door en dan schuif je de runner eraf. Nieuwe loper erop en inzetten zoals normaal. Je kan het eindje weer dichtmaken met hitte. Gebruik hiervoor een soldeerbout. Heb je die niet bij de hand, neem dan naald en draad en maak een trens.

Kijk je liever een video?

Andere pagina’s van de Zipper Fixer