Ga naar de inhoud
Home » Kiezen van Vlieseline

Kiezen van Vlieseline

Geschatte leestijd: 8 minuten

Hoe kies je de goede soort vlieseline

Vlieseline kiezen – een voorbeeld

Hulp nodig bij het kiezen van Vlieseline? Op de pagina Vlieseline Keuze Hulp vind je een PDF met informatie aan de hand waarvan je kunt kiezen. Om het keuze proces wat beter toe te kunnen lichten hebben wij deze voorbeeld pagina gemaakt. Hier vind je het verhaal van Jolanda die voor haar dochter een bruidsjurk maakt.

En voor degene die graag Vlieseline uitprobeert voor aanschaf hebben wij in onze shop stalen van alle soorten staan. Bestel je stalen en probeer ze uit. Zo zie je het beste wat er werkt voor je stof en je model.

Het verhaal van Jolanda’s zoektocht naar de goede soort Vlieseline

Jolanda is vervent hobby-naaister, werkt in de zorg en is moeder van drie kinderen. Nu gaat haar oudste dochter trouwen. Hét moment om weer eens een bruidsjurk te maken.

Ze heeft haar eigen trouwjurk ook gemaakt maar dat is al jaren geleden en de mode was toen helemaal anders. Haar dochter heeft deze jurk uitgekozen. Het lijfje is aansluitend en de rok valt wijd met een sleep erachter.

Bruidsjurk gemaakt met bruidslaminaat, plakbatist en spiraalbaleinen, een goede keuze
Met door Emily gekozen model voor haar bruidsjurk

Na het patroon en de stof te hebben gevonden is nu de Vlieseline aan de beurt. De stof die Emily en Jolanda hebben gekozen is een dunne satijn met een kant erover die heel doorzichtig is. Het is een geborduurde tule met veel tussenruimte in de motieven.

Jolanda is al geruime tijd klant bij ons en dus legde ze de vraag over Vlieseline neer bij Annette van onze afdeling verkoop.

Bruidslaminaat voor de jurk – kiezen van vlieseline

Jolanda en Annette bespreken samen het model, de stof en de tussenvoeringopties. Jolanda vertelt dat haar dochter een grotere maat heeft dan de dame op de foto en bredere schouderbandjes wil. Ook heeft ze voorkeur voor baleinen om het lijfje zo te maken dat haar figuur het beste uitkomt. Jolanda twijfelt over vlieseline op de mooie stof strijken en Annette raadt daarom Bruidslaminaat aan. Er zijn drie soorten waarvan 1 opstrijkbaar is en die valt dus af. Dan blijven de twee naaibare versies over, de eenzijdig geruwde en de finish 6.

Kies Bruidslaminaat voor een stevig lijfje van een bruidsjurk in plaats van gewone vlieseline
Bruidslaminaat voor een stevig lijfje van een bruidsjurk

“Wat is het verschil tussen die twee?” vraagt Jolanda waarop Annette antwoord: “De finish 6 is dunner dan de eenzijdig geruwde maar ook stijver. De eenzijdig geruwde bruidslaminaat is finish 3. Verder is de eenzijdig geruwde dus eenzijdig geruwd (iets harig zeg maar) wat hem iets meer body geeft dan de finish 6 bruidslaminaat…”

“Hmm” zegt Jolanda, “Ik heb een aardig dunne stof, Ik denk dat het volumineuze van de eenzijdig geruwde bruidslaminaat me wel aanspreekt.” “Lijkt me een mooie soort voor je stof én je model” antwoordt Annette.

Katoenen plakbatist – Vlieseline G710

Samen praten ze verder en komen ze erop om de diagonale rek die in alle stoffen en tussenvoeringen zit uit de bruidslaminaat te halen door aan de niet geruwde kant van het bruidslaminaat een dunne katoenen plakbatist te strijken. De recht van draad van de plakbatist (Vlieseline G710) leg je dan op de diagonaal van het laminaat. De plakbatist geeft een tikje extra stevigheid wat het laminaat prima hebben kan. Voordeel hiervan is dat je de schuine werking van het Bruidslaminaat beperkt.

De geruwde kant van het Bruidslaminaat komt tegen de stof aan zodat je daar de volume krijgt.

Baleinen of geen baleinen?

Over de baleinen is ook nog wat te vertellen: Er zijn instikbaleinen, ook wel Rigilene of Staaf baleinen genoemd en de andere soort is spiraalbalein. De instikbaleinen zijn van kunststof, staafjes die in de lengte van de balein naast elkaar zitten en aan elkaar geweven zijn.

Spiraalbaleinen daarintegen zijn van metaal. Ze lijken op ringetjes die half over elkaar heen liggen, een beetje zoals olympische ringen en dan allemaal achter elkaar aan.

Er zijn verschillende breedtes en ook is de dikte van het draad verschillend, kijk maar eens in de shop voor de mogelijkheden. Wij hebben van 1 soort voorraad en die verkopen we in kleinere hoeveelheden, de andere soorten hebben een grotere afname.

Voor beide soorten baleinen zijn er baleinkapjes om de afgeknipte eindjes af te werken…

Spiraalbaleinen werk je af met baleinkapjes
Spiraalbaleinen werk je af met baleinkapjes

Klik je op de knop hieronder dan kun je het blog lezen over hoe je de spiraalbaleinen op maat maakt en afwerkt met de kapjes.

Jolanda kiest voor de spiraalbalein met baleinkapjes. Deze soort is flexibel maar kan meer kracht aan dan de kunststof versie. Aangezien Jolanda’s dochter een grotere maat heeft kiest ze voor spiraalbaleinen.

Naast de stof, het kant en de tussenvoering komt er ook voering in de jurk. Jolanda heeft gekozen voor een simpele katoenen stof als voering. De reden daarvoor is dat katoen vocht opneemt en gewone voering minder. Ook blijft gewone voering langer nat en is het van polyester. Een katoenen voering is lekkerder tegen de huid.

Verwerken van het kant

Het kant is een tule met geborduurde motieven en wordt over de stof heen gelegd. Het lijfje wordt geheel van stof en kant gemaakt en Jolanda verwerkt ze alsof het 1 laag is. De tussenvoering: De bruidslaminaat met de G710 en de baleinen erop komt daar dan onder en als laatste de voering die tegen de huid komt. Zo is het lijfje opgebouwd.

De rok wordt eraan gerimpeld en het kant wordt meer gerimpeld dan de stof want de rok moet niet té volumineus worden. De sleep van de jurk wil Emily graag alleen van kant dus de zoom van de rok van de stof eindigt op de grond en de sleep wordt langer.

Waarom kiezen voor naaibare vlieseline?

Maak je een kledingstuk van een dure stof of juist een speciale stof dan is plakken soms eng. Als je bedenkt dat ze vroeger geen plakvlieseline hadden en ook de mooiste kledingstukken maakten dan weet je dat het bést kan zonder plakvlieseline…

Sommige stoffen plakken niet makkelijk, een goede reden om het in te naaien. Stoffen met metaal erin bijvoorbeeld daar hecht de coating slechter op.

Couture kleding? Naai je tussenvoering in!

In Haute Couture wordt het juist veel ingenaaid en minder geplakt omdat het resultaat vaak mooier wordt. Denk aan een mooi colbert van een wollen stof, die worden nog steeds gepikeerd door de kleermaker. Met een prachtig mooi haardoek zoals paardehaar of wolhaar. Of een Bruidsjurk, cocktailjurk of andere galakleding die wordt gemaakt met een losse binnenvoering…

Meer lezen over vlieseline en de keuze ervan? Hieronder vind je links naar andere pagina’s over dit uitgebreide onderwerp…

Veel gestelde vragen over vlieseline

Welke vlieseline heb ik nodig?

Er zijn te veel soorten om op te noemen, bekijk daarom onze pagina Vlieseline keuze hulp en kies de soort die het beste bij jou en je model past

Wat is vlieseline?

Vlieseline is een tussenvoering. Het woord zegt het al, vlieseline zit tussen de voering en de stof. Meeste soorten plak je op de stof om je stof te verstevigen, er zijn ook soorten om in te naaien.

Welke vlieseline soorten zijn er?

Vlieseline kun je onderverdelen in een aantal categorieën, plakbaar / opstrijkbaar of om in te naaien is daar 1 van. Verder zijn er geweven vlieselines en vlieseline die getrokken of gesponnen is. Deze laatste zijn polyester, in katoen zijn ze juist geweven, zoals plakkatoen.
Dan heb je in al deze categorieën vlieselines in verschillende diktes zodat er altijd eentje is die geschikt is. Denk ook aan rekbare stretchvlieseline voor stretchstoffen zoals jersey / tricot