Ga naar de inhoud
Home » Naaimachine naalden herkennen

Naaimachine naalden herkennen

Estimated reading time: 10 minuten

Naaimachine naalden van Schmetz

De naalden van het merk Schmetz zijn van uitstekende kwaliteit, daarom hebben wij ze in ons assortiment! Om Schmetz naaimachine naalden te herkennen, is het belangrijk te weten welk type naald je nodig hebt. Er zijn niet alleen Universele naaimachine naalden, maar ook naalden voor rekbare stretch stoffen, hele stevige stoffen en zelfs voor het naaien van leer.

Elke naald heeft zijn eigen eigenschappen wat het geschikt maakt voor specifieke doeleinden. Het verschil zit hem in de vorm en afwerking van de punt, de schacht, het oog en de groef in de naald. Een voorbeeld van speciale naalden zijn Topstitch naalden. Deze naalden hebben een extra groot oog, dus zijn ze geschikt om te gebruiken bij het doorstikken met dikker garen. Het is belangrijk om de juiste naald te kiezen voor de stof en het garen, zo krijg je het beste resultaat.

Het gezegde is niet voor niets:

Goed gereedschap is het halve werk

Hieronder leggen wij uit hoe je naaimachine naalden kunt herkennen, wij vertellen over de verschillende soorten en waarvoor ze het best gebruikt kunnen worden.

Hoe kan ik mijn naaimachine naalden herkennen

Dat is een goede vraag! Gelukkig heeft de fabrikant van de Schmetz naalden hierover nagedacht. Zij hebben een systeem met kleurcodes. Dus zelfs als de naald niet meer in de originele verpakking zit, kun je toch uitvinden welke naald het is.

Herken je naaimachine naald met de Schmetz kleurcode wijzer

Er zijn twee aanduidingen met verschillende kleuren, eentje voor de dikte van de naald en de andere voor de soort naald. Omdat de Schmetz naalden van een Duitse fabrikant zijn hebben wij de vertaling uit het Duits naar het Nederlands zelf gedaan. Ze hebben wel Engelse tekst, daarom staat die ernaast.

Zoals je ziet hebben de soorten (typen) naalden hun eigen kleur gekregen De naald op de afbeelding heeft eerst een geel kleurblokje met daaronder een blauw kleurblokje. Het bovenste blokje is het type kleur, het is dus een stretch naald. Het tweede blokje geeft de dikte van de naald aan. Dat blokje is blauw en daarom is de naald dikte 90/14.

Een aantal soorten naalden hebben geen type kleur, maar wel een dikte kleur:

  • Universele naalden
  • Ajour naalden (worden ook wel zwaard naalden genoemd)
  • Dubbel oog naalden
  • Handicap naalden (open oog naald)

Naaimachine naalden dikte herkennen

Op de afbeelding hierboven zie je de kolom met kleur codes voor de naald dikte. Er staat een dubbele naam boven, een NM en een Size aanduiding.

De NM aanduiding is gebaseerd op het metrische systeem. (dat wij hier in Nederland gebruiken) NM aanduiding komt overeen met 100 keer de dikte van het lichaam van de naald. Dat betekent dat een naald dikte 90 een lichaam dikte heeft van 0,9mm. Is de naald dikte 100 dan heeft het lichaam een dikte van 1mm, enzovoort. De size aanduiding (imperiaal systeem) wordt veelal in Engelstalige en Aziatische landen gebruikt. Voor beide maten geldt: HOE HOGER HET GETAL HOE DIKKER DE NAALD

De anatomie van de naaimachine naald

Anatomie van naaimachine naalden uitgelegd

Het bovenste deel van de naald is de schacht. Dit is het deel dat in de machine geduwd wordt. Schmetz naalden hebben één platte kant wat ervoor zorgt dat de naald altijd in de juiste positie wordt ingezet. Het topje is afgerond waardoor de naald makkelijker in te zetten is. Toch een hulpje nodig bij het inzetten of inrijgen van de naald, kijk dan in onze shop in het menu onder Naaibenodigdheden – Tools / Bij de naaimachine of klik op de onderstaande knop

De kleurmarkering vertelt je welke soort naald het is en de dikte van de naald

De groef beschermt de draad en zorgt dat de draad niet beschadigd wanneer hij door de stof heen steekt

De keep zorgt ervoor dat de machine meer ruimte heeft om de steken goed te maken

De draad wordt door het oog geregen. Voor informatie over de verschillende ogen zie het kopje Overzicht punten van naaimachinenaalden hieronder

De vorm van de punt en de tip van naalden is verschilt per naald type. Zo wordt elke soort naald specifiek geschikt gemaakt voor bepaalde soorten stof

Overzicht punten van naaimachinenaalden

Een overzicht van verschillende naald punten die verkrijgbaar zijn

Welke naaimachine naald voor welke stof

Juist om deze vraag te beantwoorden hebben wij de Naalden Keuzehulp in het leven geroepen! Er zijn verschillende naalden die soms door hun naam al zeggen voor welke stofsoorten ze zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de Jeansnaald. Voor de hand ligt dat je denim of jeansstof hiermee naait en dat is juist. Maar ook andere stevige stoffen kun je naaien met deze naald. Om het overzichtelijk te maken hebben wij bij de Naalden Keuzehulp ook een Stoffen per Categorie samengesteld, want het is niet altijd makkelijk om te weten waaronder jouw stof valt. Kijk dus eerst in de Stoffen per Categorie en kijk waaronder jouw stof staat en pak daarna de Naalden Keuzehulp erbij. Zie welke naald geschikt is en bestel ze direct in de shop!

Welke naald zit er in mijn naaimachine

Om daar achter te komen kun je kijken naar de kleurcodes van de naalden. Wat ook een handig is is een naaldenboekje maken waar alle soorten naalden in kunnen. Of een eenvoudig overzichtelijke naaldensaver, klik op onderstaande knop om naar het blog te gaan over de naaldensaver

Waarom is dat belangrijk zeg je? Als je gebruikte naalden in de originele verpakking bewaard weet je vaak niet meer welke naald ECHT nieuw is of misschien al eens eerder gebruikt. Mocht je problemen krijgen met je naaimachine omdat die bijvoorbeeld steken overslaat dan kun je niet achterhalen of het aan de naald ligt of aan iets anders. Want je weet tenslotte niet zeker of je nieuwe naald ongebruikt is…

Als je lekker aan het naaien bent en de naald knapt en je komt erachter dat je geen naald meer hebt, steek dan een speld in het vakje waar de geknapte naald uitkomt. Zet je een andere naald in de machine dan weet je alsnog welke naald erin zit èn welke naald je niet meer hebt en opnieuw moet kopen.

De Schmetz Naalden Parkeermeter

Deze vind ik persoonlijk heel leuk! Eenvoudig te maken en ziet er mooi uit. De fabrikant Schmetz GmbH heeft de parkeermeter voor naalden ontwikkeld, maar helaas geen Nederlandse versie gemaakt. Daarom heb ik zelf de vertaling gedaan van deze parkeermeter. Dit is de originele Duitse versie, ziet er goed uit hè?

De Nederlandse Schmetz Parkeermeter vind je hieronder (in pdf formaat) Deze kun je downloaden en printen (inclusief handleiding, in vier eenvoudige stappen)

Benodigdheden:

  • afdruk van de tweede bladzijde van de pdf op 100% grootte
  • splitpen
  • hobbymes
  • liniaal

Naaimachine naalden opbergen, zo zijn ze makkelijker te herkennen

Bovenstaande mogelijkheden zijn vooral bedoeld om te kunnen zien welke naald je in gebruik hebt, maar dat is nog geen oplossing voor alle losse naaldenverpakkingen. Zelf heb ik ze jarenlang in een bakje gegooid en dat eigenlijk nooit handig gevonden! Elke keer dat ik een naald uit de verpakking wilde halen moest ik het hele bakje doorspitten om het juiste doosje te vinden. Daar heb ik wat op bedacht: het SCHMETZ naaldenoverzicht.

Schmetz naaldenoverzicht

Deze eenvoudige oplossing is lekker overzichtelijk en daar hou ik van! Ik nam een snelhechter in een mooie blauwe kleur, 4 stuks showtassen en 4 A4 vellen iets dikker papier. Vervolgens zocht ik een bijpassend kleurtje garen op en heb een leernaald in de naaimachine gezet. Want je kunt papier en plastic naaien met een leernaald…

Schmetz naaldenoverzicht vind eenvoudig de juiste naald

Benodigdheden:

  • 1 snelhechter
  • 4 showtassen
  • 4 vellen A4 papier, iets dikker dan printerpapier
  • klosje garen
  • leernaald
  • fray check
  • hobbymes
  • liniaal
  • potlood
Fray check om textiel en draden te fixeren

Op elk vel papier heb ik drie lijnen horizontaal en drie lijnen verticaal getekend. Een A4 vel is 29,7 cm hoog en 21 cm breed. Ik rond de hoogte van 29,7 cm voor het gemak af naar 30 cm en deel dit door 4, hetzelfde voor de 21 cm. Na het tekenen van de lijnen, schuif je de vellen in de showtassen. Stik over de lijnen heen met een grote steek. Om te voorkomen dat de stiksels gaan rafelen knoop je ze af en knip de eindjes af. Dan heb ik de knoopjes gefixeerd met Fray check

Nu komt het moeilijkste deel want er komen sleuven in de showtas. Neem de liniaal en leg deze net onder het horizontale stiksel. Vervolgens snijd je het vakje open ZONDER door de stiksels te snijden. Het is even aftasten hoeveel druk je kunt uitoefenen, want het is niet de bedoeling om door het papier heen te snijden, alleen de showtas moet een opening krijgen.

De showtassen zijn nu klaar om in de snelhechter te stoppen. Zelf heb ik de naalden gesorteerd op soort en dikte, maar je kunt ook alfabetisch sorteren of een andere manier die je zelf handig vindt. Ben je een nòg betere organisator dan ik dan zou je de namen van de naalden in de vakjes kunnen zetten voordat je de vellen papier in de showtassen schuift…

Schmetz naaldenoverzicht maken in deze stappen

Nu zijn alle verpakkingen naalden netjes gesorteerd en kun je de naaimachine naalden eenvoudig herkennen en gebruiken!

Nog meer lezen?

Deel dit bericht