Ga naar de inhoud
Home » Tailleband verstevigen

Tailleband verstevigen

Rok van gewone stof zonder stretch met een tailleband

Geschatte leestijd: 5 minuten

Welke vlieseline gebruik je om je tailleband te verstevigen?

Tailleband versteviging in broek van niet rekbare stof
Tailleband versteviging in broek van niet rekbare stof

Deze vraag krijgen wij geregeld dus ik zal het eens uitleggen. De klant die deze vraag heeft gesteld tekent de tailleband op maat. Dat betekent dat de band niet recht loopt maar zoals de taille van de broek of rok, lichtelijk rond ook wel band op vorm genoemd. Ook in deze vraag: verschillende soorten stof. Als je tailleband mee moet rekken neem je wat anders dan als je band onrekbaar moet zijn.

In een volgend bericht komen we terug op een rechte tailleband al dan niet verstevigd met plak en vouw om taillebandversteviging van Vlieseline. Meer lezen over vlieseline? Op deze pagina vind je meer info: Vlieseline en tussenvoering. Terug naar onze tailleband op vorm in de volgende stoffen:

  1.  een dunne niet rekbare stof
  2. dunne rekbare stof
  3. een dikkere niet rekbare stof
  4. een dikke rekbare stof  

Tailleband rok of broek verstevigen in een niet rekbare stof

Afhankelijk van hoe stijf de band moet worden kun je bij een soepele stof H410 gebruiken, bij een wat dikkere stof de H250 of C900 deze laatste is nog een tikje stijver.

Rok van gewone stof zonder stretch met een tailleband
Rok van gewone stof zonder stretch met een tailleband

Eigenlijk kun je alle soorten vlieseline gebruiken als tailleband versteviging, als het de stevigheid geeft die je wilt is het goed. Het voordeel van de H410 is de lengtedraad en de H250 en C900 zijn wat papierig. Stel je voor hoe een vel papier stevig is en zich beweegt als je hem in de hand hebt. Zo ongeveer doen de H250 en C900 ook aan. Alleen is papier niet wasbaar en deze twee vlieselines wel. 😉

Wat wel belangrijk is, is dat je een veterbandje mee naait in de taille. Omdat je tailleband niet recht is als je hem erop tekent, loopt de taille van de stof en je versteviging altijd iets rond en rekt alles wat je erop plakt iets mee. (Je taille is niet recht van draad.) Met dat veterbandje voorkom je dat het uitrekt en mooi op de maat blijft die je wilt.

Ik gebruik zelf het liefst de witte, die is lekker dun en voel je niet: Veterband wit katoen 10m

Tailleband verstevigen in een rok of broek met elastiek

In een broek of rok waar je elastiek zet hoef je geen vlieseline te strijken. Behalve als je stof heel dun, grof geweven of teer is, dan kun je met een laagje dunne vlieseline je tailleband net even een beetje extra geven zodat hij beter in vorm blijft. Ook kun je het kledingstuk dan langer dragen.

De rok op de foto is gemaakt van een rekbare stof met elastiek in de taille. Omdat de roze stof dun en soepel is zit er een strook tricotplak in de tailleband gestreken om samen met het elastiek een goede stevigheid te krijgen.

Tailleband op rok of broek in rekbare stretch stof

Maak je een tailleband van een rekbare stretch stof en wil je de rek behouden dan kun je een stretchvlieseline gebruiken. Ik zou de H609 links laten liggen, die is zo dun en super rekbaar, niet echt geschikt voor een tailleband. De twee andere soorten wel, de tricotplak en de G770. De eerste is een dunne, de tweede een dikkere die we ook wel in jasjes etc. zetten. Beide zijn rekbaar in de breedte, niet in de lengte.

Tailleband verstevigen in een broek van rekbare stretchstof
Tailleband verstevigen in een broek van rekbare stretchstof

Wil je een beetje versteviging kies dan de tricotplak, wil je meer versteviging? Dan is Vlieseline G770 de juiste keuze. Vlieseline gebruiksaanwijzing van alle soorten Vlieseline en tussenvoering vind je als bijlage bij elk product in de shop.

Let bij het knippen dus op dat je hem op de juiste manier uit de vlieseline knipt want anders rekt de band niet mee…😉