Ga naar de inhoud
Home » Vlieseline gebruiksaanwijzing

Vlieseline gebruiksaanwijzing

Geschatte leestijd: 7 minuten

Vlieseline opstrijken

Gouden regels voor een goed resultaat!

Elke vlieseline heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing maar er een aantal gouden regels voor een goed resultaat. Volg je deze regels dan is vlieseline strijken een eitje…

Voordat je met de regels begint kies je eerst de juiste soort vlieseline voor je stof en model. Vlieseline voor je beleg of vlieseline voor mantel, de juiste keuze is echt de eerste stap. Meer hierover vind je op de volgende pagina’s:

Vlieseline gebruiksaanwijzing – De GOUDEN regels

De gouden regels zijn zeg maar een algemene handleiding voor het plakken van vlieseline en plakbare tussenvoering of versteviging. Bekijk ook de infosheet van de soort die je hebt gekocht voor instructies die gelden bij deze versteviging. Je vindt de infosheet in de shop bij het product in de bijlage…

Volg de gouden regels en de vlieseline gebruiksaanwijzing

Vlieseline opstrijken doe je niet met een stoomstrijkijzer
  • Vlieseline opstrijken doe je niet met een strijkbeweging maar stap voor stap
    • Verplaats de bout dus door hem op te tillen en weer neer te zetten
    • De zool van de bout is niet vierkant, je moet dus een beetje overlappen om alle stukken te plakken
  • Neem de tijd om vlieseline goed op te strijken – haastige spoed is zelden goed
  • Bekijk de infosheet van de soort die je gebruikt en houd de tijd aan die erop staat
    • Staat er 8 seconden dan heeft de coating 8 seconden per plaats nodig om te hechten
  • Zet het strijkijzer op de juiste temperatuur, zie de infosheet
    • De thermostaat van een strijkijzer is niet altijd 100% accuraat, bij tere stof is een test zeker de moeite waard
  • Sommige vlieselines strijk je droog op, sommige juist met vocht, die info vind je ook op de infosheet
  • Gebruik een persdoek – Vooral dunne vlieselines hebben soms de neiging om aan de zool van de bout te blijven plakken
  • Welke kant van de vlieseline heeft de plak / coating? Het gemakkelijkst is voelen, de ruwe kant zit de lijm op. Leg die dus naar beneden op je stof
  • Laat het juist geplakte pand plat afkoelen. De hechting van de lijm (coating) is dan beter omdat de lijm afkoelt zonder verplaatst te worden. Vergelijk het met hout of papier lijmen, je houdt dat ook eventjes vast totdat de lijm gehecht is
  • Als laatste de zool van de bout. Een stoomstrijkijzer heeft gaatjes over de hele zool, waar een gaatje op de vlieseline staat hecht de lijm niet. Gebruik daarom liever een strijkbout zonder stoomfunctie of een echte persbout. De persbout heeft stoomgaatjes alleen in de punt van de zool

Infosheets van vlieseline – de handleiding

Infosheet van vlieseline, volg de gouden regels en de infosheet gebruiksaanwijzing

Infosheets zijn de handleiding van de vlieseline soorten. Naast de gouden regels voor een goed resultaat vind je alle info op de gebruiksaanwijzing die van de soort bekend is. Natuurlijk hoort daar de opstrijkinfo bij maar ook wastemperatuur. Verder wordt er vermeld waar de soort voor geschikt is en verkrijgbare kleuren en breedte. Je vind de infosheet bij het product in de shop. We nemen als voorbeeld de G785. Klik op de link en scroll naar beneden tot je bij bijlage komt, daar staat de PDF van deze mooie soort vlieseline

Vlieseline gebruiksaanwijzing uitgebreid

Om iedere vlieseline soort wat uitgebreider te kunnen beschrijven hebben we aparte pagina’s die over één soort vlieseline gaan. Op deze pagina’s staan voorbeeld foto’s van kleding waar de vlieseline geschikt voor is, dus twijfel je kijk dan even op één van de speciale pagina’s

Het kiezen van vlieseline is geen exacte wetenschap, ook deze pagina’s zijn daarom een richtlijn. Ze zijn alleen bedoelt om je een indruk te geven van de mogelijkheden. Hieronder een aantal van deze pagina’s en er komen regelmatig nieuwe bij.

Tussenvoering en Vlieseline kwaliteit

Vlieseline is een merknaam die synoniem geworden is voor versteviging en tussenvoering. Vraag je om vlieseline dan weet je dus niet of je vlieseline krijgt van het echte merk Vlieseline. Soms koop je dan een goedkope soort van mindere kwaliteit.

Gebruik je Vlieseline van de Action of Hema? Dat zal prima werken maar de keuze erin is beperkt. Kies je daarintegen echte Vlieseline dan heb je meer soorten en daarom vaak een beter resultaat. Verder hebben de goedkope vlieselines geen infosheet met gebruiksaanwijzing!

Onze andere tussenvoeringen zijn van Nederlandse makelij. Ze worden hier in ons land geweven en verscheept tot ver in de uithoeken van onze aardbol. Deze Nederlandse Tussenvoering Fabrikant heeft prachtige kwaliteit tussenvoeringen zoals haardoeken: Paardenhaar en Wolhaar. Ook onze bruidslaminaatsoorten en verscheidene plakdoeken zijn van deze leverancier.

Vlieseline laat los of plakt niet

Vlieseline logo

Als je vlieseline niet wil hechten aan de stof dan kan dit één van de volgende oorzaken hebben:

  1. Je vlieseline is te oud
  2. De vlieseline is van slechte kwaliteit en heeft dus ook een slechte coating (plak)
  3. Strijkbout staat op een te lage temperatuur. Dus wordt de plak niet week en plakt / hecht niet aan de stof
  4. Gebruik je toch vocht als dat niet voorgeschreven is of andersom
  5. De stof en je vlieseline passen niet bij elkaar. De coating is voor een strijktemperatuur die hoger ligt dan je stof gestreken worden kan
  6. Tijd om af te koelen: je hebt je pand niet plat laten afkoelen. De lijm is daarom niet goed gehecht en het laat weer los van je stof

Oké de vlieseline plakt niet, maar wat doe je er dan aan?

Bij de eerste vier punten is de oplossing voor de hand liggend, nieuwe vlieseline gebruiken of een betere kwaliteit aanschaffen. De temperatuur van de bout verhogen en de plantenspuit pakken. (of juist niet)

Bij het vijfde punt

Je stof en vlieseline passen niet bij elkaar. Kijk welke soort vlieseline je hebt en zoek daar de info sheet van op. Komt dat overeen met je stof? Zo nee, kies een andere soort. Vind je het moeilijk om te kiezen lees dan eens het verhaal van Mieke: Welke soort vlieseline heb ik nodig? Of de Vlieseline Keuze Hulp. Kom je er niet uit neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies. (zie contactinfo in de footer)

Bij punt zes

Je hebt het pand niet plat laten afkoelen. Hier is de oplossing simpel, nog een keer plakken en nu wél plat laten afkoelen. Misschien heb je het toch te kort per plaats geplakt. Of je had op een andere manier haast. Neem de tijd!

TIP: zorg dat je zicht hebt op een klok met een secondewijzer. Zo hoef je niet zelf te tellen maar kijk je gewoon op de klok. En een paar seconden langer plakken is niet erg, liever te lang dan te kort…

Vlieseline aan strijkijzer

Strijkbout schoonmaken – korte instructies

Het gebeurt soms dat je de vlieseline ineens aan de bout hebt geplakt in plaats van op je stof. Ook al volg je de instructies voor plakken van vlieseline en de gouden regels…

Heel vervelend maar het gebeurt iedereen weleens, jij bent heus niet de eerste die dit overkomt. 😉 De zool van je strijkbout wordt ook vies van gewoon strijken, ook al plakt er geen vlieseline aan je zool.

Om die vieze bruine aanslag op je strijkijzer te verwijderen is er: Boutschoon. Dit lijkt wat op een lippenstift maar dan voor je strijkijzer. Je smeert het over de warme zool en het lost de rommel op. Kijk wel uit, het kan flink warm worden en vloeibaar. Houdt de bout scheef zodat de zooi niet over je handen loopt. Ik leg zelf op mijn strijkplank een stuk oude stof, een reststuk meestal of een oude handdoek. Gooi hem wel weg na gebruik, hij wordt flink smerig.

Tip: Zet je raam open want het ruikt niet zo lekker