Geschatte leestijd: 8 minuten

Kies je perskussen(s)

Wil je een perskussen kopen dan zie je dat er veel verschillende versies zijn maar welke vorm is het handigst? Het wagen handperskussen of ei is het bekendst. Daarnaast zijn er nog boon/nier, lijf/peer en perskussens op bok of zonder bok.

De meest voorkomende vorm is de eivorm of ovaal, dit is een handperskussen. Meestal van het merk Wagen of Prym. Wij verkopen de perskussens van Wagen, nadenrollen of naadpersen en de Professionele perskussens.

Naast deze standaard handperskussens zijn er ook grotere perskussens en die kun je weer kopen in ovaalvorm, het grote ei perskussen, of de boonvorm of niervorm. Deze laatste lijkt op een kidney boon. Zowel het ei als de boon zijn er in verschillende afmetingen

Dan zijn er nog de perskussens op bok. De perskussens in deze categorie hebben een houten poot die je op de strijkplank of op een tafel zetten kunt. De perskussens op bok zijn er ook weer in maten en vormen.

Maar welke vorm perskussen in het handigst?

Er zijn een aantal criteria die je kunt gebruiken om een goede keuze te maken.

  1. Vorm van je perskussen
  2. Grootte of afmeting van je perskussen
  3. Kies je een perskussen met bok of zonder
  4. Ruimte in je atelier
  5. Kurk of strovulling in je perskussen

Vorm van je perskussen

De vorm is belangrijk. Sommige perskussens zijn recht en andere hebben juist veel rondingen. En welke vorm perskussen is het handigst?

Dames met grote maat hebben vaak een grote boezem en meer rondingen dan dames met een kleine maat. Voor plus-size damesmode raden wij een lijf of peervormig perskussen aan op bok. Het voordeel van deze is dat hij mooie rondingen heeft en de bovenkant van de peer (waar normaal het steeltje zit) smaller is dan de onderkant van de peer waar het kroontje zich bevindt.

Daardoor is het een allround perskussen op bok vooral bij ronde naden.

Gebruik je je perskussen vooral om lange rechte naden te persen dan is er ook een recht perskussen op bok. Die is zo’n 73cm lang en 23cm breed.

Een tussenweg is het boon of niervormig perskussen en het grote eivorm perskussen. Waar het ei alleen rondingen naar buiten heeft kun je bij een boonvorm ook een ronding naar binnen persen. Of je dat gebruikt is aan jezelf. Weet je het niet zeker? Een boon heeft ook een ronding naar buiten dus heb je daarmee meer mogelijheden.

Deze twee grote perskussens zijn er zowel op bok als zonder bok.

Grootte of afmeting van je perskussen

Welk formaat perskussen is het handigst? Dát ligt aan wat voor kleding je maakt en de maat van de kledingstukken.

Maak je veel kleding voor grote maten dan is een groter perskussen onontbeerlijk. Neem je een kleine dan moet je bij het persen elke keer je pand verplaatsen. Hoe vaker je moet verleggen hoe langer het duurt voor je klaar bent!

Heb je een kleine maat en maak je veel kleding voor jezelf? Kies dan een kleiner kussen.

Voorbeeld van de verschillende maten:

Welke vorm perskussen is het handigst? - Perskussen boon klein

Perskussen boon klein

Dit is het kleinste boonvormige perskussen zonder bok, hij is ongeveer 48cm lang en 25cm breed.

48cm is gemeten van links naar rechts op de foto en de 25cm is het dikste deel van de boon van boven naar beneden

Welke vorm perskussen is het handigst? - Perskussen boon standaard maat

Perskussen boon standaard maat

Dit is het middelste maatje van de bonen en hij meet om en nabij 62x32cm.

62cm is weer van links naar rechts en 32cm over het dikke deel van boven naar beneden.

Welke vorm perskussen is het handigst? - Perskussen boon maxi

Perskussen boon maxi

De grootste onder de boonvormige perskussens is deze, zijn afmetingen zijn ongeveer 65x36cm.

Ook hier is 65cm weer van links naar rechts en de 36cm over het dikke stuk…

Je ziet misschien de verschillen in de maten op de foto. De kleine is wat puntiger dan de grootste. Zo is het kleine boontje een slank boontje en de maxi heeft een wat voller uiterlijk, hij is ook wat boller. Vergelijk het met mensen, het perskussen klein is een mens met kleine maat en weinig vet op de botten, het gemiddelde perskussen is Jannie Modaal met een gemiddelde kledingmaat en de grootste boon is de plus-size dame…

Kies je een perskussen met bok of zonder?

De voordelen van een perskussen met bok of poot hebben voornamelijk te maken met stabiliteit. Het perskussen op bok staat stabiel op de ondergrond.

Wél is hij hoger dan een gewoon perskussen. Denk dus even na of je die extra hoogte op je strijkplank handig vindt. De meeste strijkplanken zijn verstelbaar in hoogte maar zeg nou zelf: je wilt niet elke keer de strijkplank op een andere hoogte instellen. Wat wel werkt is een tafel waar je normaal aan zit te gebruiken om het perskussen op bok op te zetten, de hoogte is dan ongeveer die van je kniptafel (waar je achter staat)

Een perskussen zonder bok heeft dan weer het voordeel dat je hem gemakkelijker in een kledingstuk kunt schuiven. Het handperskussen wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor mouwkoppen, dat lukt je niet met een poot eraan!

Ruimte in je atelier

Heb je weinig ruimte in je atelier dan heb je het liefst een wat kleiner kussen. De perskussens op bok zijn hoger dan de gewone perskussens en die nemen dus extra opbergruimte in.

En de plaats van opbergen heeft ook invloed, heb je een stuk muur over dan kun je een perskussen op bok met een haak aan de muur hangen, een gewoon perskussen is dan lastiger. In een kast kun je een perskussen op bok juist weer minder makkelijk kwijt, kies dan voor een perskussen zonder poot. Dus welke vorm perskussen is het handigst? Het ligt er maar net aan hoeveel ruimte je hebt…

Stro of kurk vulling in je perskussen

In elk perskussen zit een soort stro of gras. In de professionele perskussens op bok hebben we ook enkele die een kurkvulling hebben. Deze kurklaag zit net onder het linnen van het kussen.

De kurklaag verhinderd bij langdurig stoomgebruik vochtopbouw en in extreme gevallen schimmelvorming in het kussen. Het kurk kan zijn vocht makkelijker reguleren dan stro.
Gebruik je het kussen incidenteel? Dan is de alleen stro gevulde een prima kussen, gebruik je het kussen zeer regelmatig dan kan is de stro met kurklaag wellicht een betere keuze…

Een heel oud perskussen heeft weleens dat de vulling verpulvert, dan is het tijd voor een nieuwe. Dat gebeurt meestal als ze écht oud zijn, zoals een perskussen dat opa gebruikte in de tijd dat hij kleermaker was…

Een verzameling perskussens

De meeste kleermakers zullen meerdere perskussens hebben. Een handperskussen en een grote. Wil je beginnen met naaien en koop je je eerste perskussen? Kies dan voor het handperskussen en een nadenrol. Dat zijn twee perfecte begin persmaterialen.

Koop dan een groot perskussen als je verder bent.

Kortom: welke vorm perskussen is het handigst? Dat is net wat je ermee doet, denk er goed over na en kies wat jij denkt dat je handigt.