Estimated reading time: 5 minuten
Wij krijgen vaak vragen over vlieseline, vandaar deze FAQ Vlieseline en tussenvoering pagina.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op, zie de footer. Ook voor advies op maat bij vlieseline keuze
En wil je meer lezen over dit uitgebreide onderwerp? Onderaan deze pagina vind je een aantal links…
Vlieseline is er in verschillende soorten. Dus je kijkt eerst op de infosheet hoe warm de strijkbout moet staan en hoe lang je moet plakken. Ook vind je daar of je wel of geen vocht moet gebruiken.
Vervolgens leg je de stof met de goede kant op de strijkplank en leg je de vlieseline met de plakkant naar beneden erop. Nu kun je volgens de instructies van de infosheet je vlieseline opstrijken.
Kijk voor meer info op deze pagina: https://beautyvof.com/vlieseline-gebruiksaanwijzing-gouden-regels/
Je strijkt vlieseline op de kant zonder plak / coating.
Hoe weet je welke kant de plak heeft? Het gemakkelijkste is voelen, omdat de coating meestal wat ruw aanvoelt en de kant zonder coating is gladder merk je het verschil. Je kunt het ook zien, het beste als je het licht erover laat schijnen onder een hoek. De glimmende kant is dus de plakkant…
Elke vlieseline of tussenvoering heeft zijn eigen opstrijk instructies. De temperatuur van de strijkbout is meestal wol tot katoen. De wolstand (2 puntjes) komt het meeste voor bij vlieselines die zijn getrokken van polyester, een plakkatoen bijv. kan vaak heter (katoen – 3 puntjes). Ook zijn er speciale vlieselines voor tere stoffen, De LE420 is voor leer en kunstmaterialen geschikt, die hoeft dan ook maar op de nylon stand of 1 puntje…
Meer over strijktemperatuur van vlieseline
Een tas heeft meestal meer stevigheid nodig dan een kledingstuk. Dus zijn daar speciale soorten vlieseline voor. Mijn favoriet is decovil en zijn broertje decovil light. Deze twee zijn stevig genoeg voor een staande tas, ook afhankelijk van je stof en model kies je de decovil of de light versie. Ook is style vil een prachtige tasvlies omdat hij volumineus is en toch soepel…
Meer weten over de verschillende soorten? Lees het blog over Vlieseline voor tassen
Vroeger voordat er vlieseline was werd er bijv. een katoenen binnenvoering gemaakt. Net zo als je tegenwoordig in een bruidsjurk vaak een stevig lijfje binnenin de jurk hebt. En met baleinen kun je het extra verstevigen. Ook zijn er andere tussenvoeringen zoals paardenhaar die je met de hand aan de stof vastzet. Dus je ziet, stof verstevigen kan ook zonder vlieseline
Lees meer over: Bruidsjurk Vlieseline en Fournituren
Vlieseline is een merknaam van de firma Freudenberg. Zij maken tussenvoering voor de consumentenmarkt onder de naam vlieseline. Tegenwoordig is vlieseline een synoniem voor tussenvoering. Alle vlieselines zijn een tussenvoering maar niet alle tussenvoeringen zijn van Vlieseline…
Om stoffen steviger te maken. Je plakt het aan de binnenkant op de stof. Bij een jasje gebruik je meestal een stevigere soort dan in een blouse, klinkt logisch toch? In tassen daarintegen is de vlieseline nog steviger, daar zijn dus speciale soorten voor.
Hier vind je meer info over hoe je de juiste soort kiest: Vlieseline Keuze Hulp
Zet de strijkbout aan en op de juiste temperatuur. Leg de vlieseline op je stof (aan de verkeerde kant) en strijk het vast. De meeste soorten doe je stap voor stap omdat je met een strijkbeweging je vlieseline verschuift tijdens het plakken.
Bekijk de infosheet van de soort die je hebt gekozen voor de instructies voor die vlieseline
Lees meer over dit onderwerp: Vlieseline keuze en gebruiksaanwijzing
De grondstoffen varieren van polyester (al dan niet gerecycled) tot polyamide, katoen, wol enz. De non woven vlieselines of vliesstof vlieselines zijn van een “poly” en de geweven verschillen nogal, plakkatoen bijv. is van katoen gemaakt en de G785 is van polyester. Een stretchvlieseline heeft meestal elastan erin om hem rekbaar te maken.
Om je grondstoffen te bekijken ga je naar de infosheet van de vlieseline of tussenvoering: Vlieseline Keuze en gebruiksaanwijzing
Afhankelijk van de dikte van je stof en de extra stevigheid die het nodig heeft neem je een dunne tot middelzware vlieseline. Vlieseline H200 bijv. is een mooie soort voor katoenen stof. Wil je liever een vlieseline van natuurlijke grondstof dan zijn er ook soorten van katoen verkrijgbaar. Plakbatist G710 is de dunste, plakkatoen G700 de gemiddelde en er is een extra stevige plakkatoen. Genoeg keuze dus!
Tot zover deze FAQ – Vlieseline en tussenvoering… En heb je nog vragen? Dan neem je contact met ons op voor meer info of een advies op maat. Zie de footer voor onze contactinformatie.