Ga naar de inhoud
Home » Nieuwe trend: jasjes en blazers zijn terug

Nieuwe trend: jasjes en blazers zijn terug

Geschatte leestijd: 5 minuten

Een dames blazer van een leuke geruiten stof
Een dames blazer van een leuke geruiten stof

Ze zijn terug van weggeweest, blazers en jasjes. Maar het maken van een blazer is toch wel even anders dan een blouse of een jurk…

We gebruiken in een blazer jasje schoudervullingen en ook moet er iets van vlieseline tussenvoering in voor versteviging van je pand en beleg.

Vlieseline blazer jasje

Vlieseline voor in een blazer is over het algemeen wat zwaarder dan vlieseline voor blouses. Afhankelijk van de dikte en stevigheid van je stof kies je voor een stevigere of een iets dunnere vlieseline. Is je stof heel slap dan kies je bij een jasje voor een stevigere soort want dan valt het pand beter. Heb je een stevige stof dan kun je volstaan met een dunnere vlieseline.

Ook kun je kiezen welke delen je verstevigd. Een jasje krijgt in de regel vlieseline in het voorpand, beleggen en kraag. Is je stof heel stevig dan zou je kunnen kiezen om het voorpand niet te beplakken. Of je maakt er een gedeeltelijk pand van, zoals je zou doen bij een paardenhaarpand.

Kijk voor meer info over vlieseline keuze op de vlieseline keuze hulp pagina…

Mooie tussenvoering voor je blazer jasje

Als je nieuwe blazer of jasje gaat aantrekken wil je toch dat het goed in model blijft? Mede daarom verkopen wij soepele viscose plakdoek in 90 en 150 cm breed. Beide soorten zijn bijna helemaal viscose, er zit maar een procent of 17 polyester in. Deze plakdoeken geven een prima resultaat.

Vlieseline heeft ook mooie doeken voor je blazer jasje of colbert. Vlieseline H410 bijv. deze is niet te dik en heeft een verstevigingsdraad in de lengte die voorkomt dat je pand uitzakt. Wil je een dikkere versie denk dan eens aan G405. Dit is een mooie stevige vlieseline die ook nog makkelijk op te strijken is, net als de H410!

Of doe het klassiek en ga pikeren met paardenhaar

Een jasje of colbert voor een man gemaakt met paardenhaar en schoudervullingen
Een jasje of colbert voor een man gemaakt met paardenhaar en schoudervullingen

Zoals de kleermaker vroeger ook al deed kun je een blazer jasje of herencolbert prima verstevigen met paardenhaardoek. Niet alle haardoeken hebben paardenhaar als één van de grondstoffen, er zijn ook haardoeken met wol of geitenhaar erin. Er is zelfs een paardenhaardoek die wasbaar is, gewoon omdat het kan! 😉

Je paardenhaarpand of plastron pikeer je aan je stof. Pikeren is een handwerkje waarbij je met een soort visgraatsteek je stof en je haardoek verbindt met elkaar. De breuklijn (waar de rever omklapt naar het pand) verstevig je extra met een bandje. Daar is speciaal pasband of neggenband voor.

Blazers en jasjes zijn terug dus ook het gebruik van paardenhaar en pasband.

Schoudervulling en snor

Maak je een blazer jasje dan heb je schoudervullingen nodig, je komt er niet omheen… Maar welke soort kies je dan? Meestal is een vilten schoudervulling mooier dan een schuim schoudervulling. Deze laatste zijn meestal wat stijf, voor een blouse worden ze wel gebruikt omdat je ze gemakkelijker kunt wassen. De vilten schoudervullingen zijn in de regel niet wasbaar.

Nu moet ik wel zeggen dat ik zelf mijn jasjes weleens was en dan blijft de schoudervulling er gewoon in zitten zonder problemen. Alleen volgens de fabrikant zijn ze niet wasbaar. Waarschijnlijk ook omdat je een jasje meestal laat stomen.

Maak ook eens een blazer jasje voor jezelf! Het is een leuke uitdaging…

Persen van je blazer jasje

Groot perskussen van wagen pers

Ben je een blazer jasje aan het maken dan ga je het pand in vorm persen. En dat doe je met: een perskussen!

Of je er nu eentje op bok hebt of een gewoon kussen zoals op de foto, je gebruikt de ronding van het grote kleermaker perskussen om de rondingen van je jasje mooi in model te krijgen. Naden pers je open op een nadenpers of nadenrol en de voor mouwkop neem je een handperskussen.

Op dit moment (februari 2023) zijn er een aantal perskussens in de aanbieding, bekijk en bestel ze in onze shop