Geschatte leestijd: 7 minuten
Vlieseline speciaal voor rekbare stretchstoffen
Inhoudsopgave
Bij de rekbare stretch stoffen van tegenwoordig heb je ook behoefte aan rekbare stretch vlieseline. Naast vlieseline aan de meter die 75 tot 90cm breed is is er ook band van vlieseline wat mee rekt.
Soorten rekbare stretch vlieseline
Welke vlieselines zijn er voor rekbare stretch stoffen? Vlieseline heeft er drie ontwikkelt die geschikt zijn voor verschillende soorten stoffen en modellen.
Maak je een T-shirt van tricot dan gebruik je meestal de H609 of de tricotplak. Het verschil tussen deze 2 is hoe ze rekken.
Vlieseline H609
Deze soort vlieseline is extreem elastisch. Rekt zowel in de breedte als in de lengte en behoorlijk veel ook! De benaming extreem elastisch is zéker niet overdreven.
Omdat er zoveel rek in deze soort zit is hij heel geschikt voor flodderige dunne tricot die je tegen uitzakken wilt beschermen. Je kunt er zelfs een heel pand mee beplakken als je stof of model dat vraagt.
Meestal zul je beleggen zoals halsbeleg of armsgatbeleg met deze vlieseline verstevigen.
H609 vlieseline is een mooie dunne soort, lijkt op voile stof, is ook iets doorzichtig, maar dan elastisch…
Tricotplak vlieseline
Tricotplak is de eerst uitgebrachte stretch vlieseline. Hij rekt alleen in de breedte. Dus beplak je een pand ermee dan zakt het niet uit (naar beneden) en rekt mee (in de breedte) als je beweegt.
De tricotplak vlieseline is mooi dun en heeft een fijn ruitjes uiterlijk. Je ziet de platbinding (heel fijn) en kijkt lichtelijk door de vlieseline heen.
Gebruik tricotplak ook in rekbare taillebanden van stretchstof, halsbeleggen en natuurlijk in die mooie jurk van de zwaardere tricot: Punti di Roma.
G770 vlieseline
Vlieseline nummer 3 voor rekbare stoffen is de G770. Deze is speciaal gemaakt voor de zwaardere rekbare stoffen en wordt veel gebruikt in jasjes van stretchstof.
Maak je een kledingstuk voor een feest of zakenlunch dan maak je meestal iets wat mooi om je lichaam heen gemodelleerd is. Dan gebruik je ook deze mooie geweven stretchvlieseline!
Het kiezen van de goede soort vlieseline in geen exacte wetenschap. Bedenk daarom vooraf hoeveel steviger je stof moet worden en welke delen je gaat beplakken voordat je de soort kiest. En bedenk: Je hoeft niet alles met 1 soort te plakken, combineren kan…
Ben je niet zeker bestel dan eerst stalen, dan kun je die opplakken en zo een betere keuze maken!
Rekbare stretch vlieseline band
Het leuke van het merk Vlieseline is dat ze inspelen op de markt met handige bandsoorten zoals tailleband vlieseline, zoomband enz. In rekbaar zijn er ook bandsoorten, de Stretchfix zoomband en het Flexibel naadband.
Stretchfix Zoomband
Zoals de naam al zegt is Stretchfix zoomband bedoelt voor de zoom van je kleding. Waar je in onrekbare stoffen vliesofix zoomband gebruikt is zijn rekbare broertje Stretchfix speciaal voor de rekbare zomen.
Stretchfix is net als vliesofix transparant. Maar waar de vliesofix 2cm breed is hebben ze stretchfix zoomband op 3cm breed uitgebracht. Een prachtige breedte voor de zomen van T-shirts, jasjes, rokken en jurken. En is het je toch te breed? Knip (of snij) het midden door.
Naast zoomband is stretchfix er ook in 30cm breed. Als je weleens met vliesofix hebt geappliqueert dan weet je meteen waar we stretchfix 30cm breed voor gebruiken: Juist! Om te appliqueren op rekbare stoffen.
Flexibel Naadband
Rekbaar band voor de naad van stretchstoffen
Naadband is een heel oud product, vlieseline voert dit al jaren. Nu is er flexibel naadband, een nieuwe versie. Deze is dus rekbaar voor de naden van rekbare stretchstoffen. Hij is breder dan het gewone naadband. Met 1,5cm heb je nét even meer ruimte.
Flexibel naadband is net als een rekbare vlieseline maar dan al gesneden op een handige maat, dat scheelt een boel knipwerk!
Het is zo mooi dun dat het bij de meeste stoffen niet doorgeperst wordt. Test het wel even met een restje stof en een klein stukje band want voorkomen is beter dan genezen.
Flexibel naadband is er in pakjes van 5m of op rol van 50m.
Fan van rekbare stoffen? Dan is de grote rol echt iets voor jou!
Rekbare stretch vlieseline strijken
Het opstrijken van rekbare stretch vlieseline is niet echt strijken. Als je de bout beweegt over je vlieseline dan ga je de vlieseline uitrekken. Niet strijken dus maar de bout elke keer optillen en op een andere plek neerzetten. Stap voor stap, dan komt het goed.
Ook een goede tip:
Leg je pand op je strijkplank en controleer met het patroon dat je hem niet teveel hebt uitgerekt toen je hem neerlegde. Hoe secuurder je werkt bij het opstrijken van de vlieseline, hoe meer profijt je ervan hebt bij het naaien.
Meer tips over vlieseline opstrijken? Lees de gouden vlieseline regels…
Gaatjes in T-shirt repareren
Het gebeurt ons allemaal, kleine gaatjes in je T-shirt. Meestal op de meest zichtbare plaats: de buik. Deze gaatjes ontstaan doordat je tegen het aanrecht of een tafel aan staat en je T-shirt schuurt tegen een metalen stukje zoals de knoop of rits van je broek.
Zo’n gaatje is eigenlijk een draadbreuk. Tricot is een gebreide stof en als je uit een breisel 1 draadje losknipt dan gaat het ontrafelen of ladderen. Omdat tricot zo fijn is is het heel moeilijk om de eindjes weer mooi aan elkaar te krijgen. Met vlieseline kun je deze gaatjes repareren.
Gebruik dan een dunne soort stretch vlieseline zoals de H609 of tricotplak en plak er kleine stukjes vlieseline achter. Net zoals je een fietsband plakt, daar doe je ook een rondje overheen.
Je kunt ook een hele strook vlieseline erachter plakken maar dat maakt het hele stuk steviger wat je vaak ziet aan de goede kant van het T-shirt. Dat is niet mooi dus doe het met kleine stukjes.