Ga naar de inhoud
Home » Schoudervulling colbert of jasje en mantel

Schoudervulling colbert of jasje en mantel

Geschatte leestijd: 8 minuten

Schoudervulling colbert of blazer jasje en mantel. Snorren voor in de mouw. Welke soort is waarvoor geschikt? Meestal gebruik je in jasjes en mantels de vilten schoudervullingen samen met snorren. Er komt voering in je jasje en dat verbergt je schoudervulling.

Zet je een schoudervulling in een blouse of jurk dan gebruik je de soort van fiberfil of schuimrubber met een tricot omhulsel.

Colbert schoudervulling vilt in een blazer

Stel je maakt een colbert voor een man of een blazer voor een vrouw. Je hebt een mooie wollen stof gekozen en een paardenhaar of wolhaardoek als tussenvoering. Pasband of neggenband erbij en dán nog een schoudervulling…

Kies je een fiberfill schoudervulling dan zie je die door de wollen stof heen. De randen van dat soort schoudervullingen zijn altijd wat dik. Pak je een colbert schoudervulling van vilt dan is de rand mooi dun. Die zie je er niet doorheen en daarom krijg je een professioneel uitziend resultaat.

Opbouw van een vilten schoudervulling voor jasje

Bekijk je een vilten blazer schoudervulling dan zie je een bovenlaag, een onderlaag en de vullinglaag ertussen. De boven en onderlaag zijn van vilt, de tussenlaag verschilt weleens, soms vilt en soms fiberfill of volumevlies.

Al deze lagen zijn aan elkaar gestikt met grote steken. De bovenlaag is altijd het grootst en die is voorzien van een schouderpunt aan de armsgatkant en aan de halskant. Tussen die twee punten loopt de schoudernaad. De onderlaag is kleiner en valt dus binnen de omtrek van de bovenlaag. Dus de rand van de mantel schoudervulling is 1 laagje vilt dik.

De tussenlaag verschilt in materiaal en in dikte. Vilten of fiberfill tussenlagen zijn beide goed. De fiberfill is vaak een in die vorm gemaakt stuk fiberfill, heb je vilt als tussenlaag dan heb je vaak meerdere laagjes op elkaar.

De lagen van de schoudervulling voor blazer jasje of colbert en mantel

In het vierkant zie je duidelijk de boven- en onderlaag en de vulling ertussen. Je ziet ook net naast het kader dat de onderlaag iets kleiner is…

Schoudervulling mantel van vilt bestaat uit meerdere lagen

Inzetten van een vilten schoudervulling

Vouw de schoudervulling dubbel over de schouderpunten die op de bovenlaag zitten. Je ziet dan een verschil in de lengte. De lange kant is de voorkant. Ze worden vaak verkeerd om ingezet door beginners. Het is eigenlijk heel simpel te verklaren waarom de voorkant langer is dan de achterkant.

Zie je schouder voor je. De achterkant van je schouder loopt bol over je schouderblad heen. De voorkant van je schouder deukt iets naar binnen. In die deuk heb je de meeste vulling nodig, vandaar dat de lange kant voor hoort.

Wil je hem inzetten dan begin je met het schouderpunt in het armsgat van je colbert en van je schoudervulling. Dat is je uitgangspunt, die moeten op elkaar vallen. Je speld dan vanaf dat punt je schoudervulling verder in het armsgat naar voren en naar achteren. Het schouderpunt van de halskant aan de vulling komt nu mooi op de schoudernaad van je jasje uit en die naai je daar aan de naad vast. Het gedeelte wat je hebt gespeld naai je ook aan de naad van je armsgat.

Met de voering gaat het net zo, alleen naai je die aan de onderlaag van je schoudervulling.

Heb je de schoudernaad verplaatst naar voren dan moet je uitgaan van het oude schouderpunt zodat je schoudervulling recht op je schouder ligt.

Colbert Schoudervulling zelf maken

Zelf een schoudervulling voor je mantel maken? Ja, dat kan! Als je grote schoudervullingen nodig hebt bijvoorbeeld…

Wat heb je nodig?

  • Vilt of iets dergelijks voor de boven en onder laag
  • volumevlies voor de tussenlaag
  • naald en draad

Het gemakkelijkst is natuurlijk om een goede blazer schoudervulling als basis te gebruiken. Je kunt ook de juiste maten van je patroon overnemen. Bedenk hoe dik hij moet worden en dan ga je aan de slag.

Eerst de boven en onderlaag knippen en dan de vulling op maat maken. Afhankelijk van de soort vulling die je kiest is de methode anders. Bij fiberfill kun je als je aan de randjes trekt ze dunner maken door er wat materiaal af te trekken. Bij vilt is dat lastiger, dan knip je ze steeds kleiner op de taps toelopende tussenlaag te creëren. Naai de laagjes vilt aan elkaar voordat je de boven en onderlaag erop zet, dat is makkelijker.

Als laatste naai je met grote steken alle lagen op elkaar. Laat de rand waar hij in het armsgat zit wat los, ongeveer 1 tot 1,5cm want dan kun je hem makkelijker in het armsgat vast naaien.

En als je slim bent knip je ook een paar driehoekjes uit op de schouderpunten van je boven en onderlaag tijdens het uitknippen.

Materialen die geschikt zijn voor het maken van schoudervullingen zijn:

  • Thermolam vlieseline, deze witte polyester volumevlies lijkt op vilt
  • Soyamix volumevlies van vlieseline, lijkt erg op vilt maar veel zachter
  • Style vil van vlieseline, dit lijkt erg op schuimrubber en kun je gebruiken voor een stevige schoudervulling
  • Watteline, een rekbaar gebreid volumineuze tussenvoering, is zeer zacht en harig
  • polyester volumevlies van vlieseline (bestel er wel eentje zonder plaklaag)

Snorretje inzetten

Een snor of snorretje wordt ook weleens mouwflank of mouwvulling genoemd en je zet ze in bijna net zo als de schoudervulling. Er zit een knipje in waar het schouderpunt zou moeten zitten, je zet ze alleen in de mouw aan het armsgat en niet op de schouder. Je begint weer op het schouderpunt en speld ze naar achter en naar voren en naait ze vast..

Kopband in plaats van mouwflank?

Terug in ons assortiment: Kopband is 5 cm breed en ongeveer 2 mm dik. Dit band kun je gebruiken in plaats van snorretjes ofwel mouwflanken. Het kopband is eenvoudig in gebruik, want je knipt een stukje af en naait het in de kop van de mouw. Lees ook ons bericht: Kopband, het andere snorretje


Samenvatting

Benodigde tijd: 6 minuten

Schoudervulling voor in een blazer jasje, colbert of mantel

  1. Opbouw van een vilten schoudervulling

    De verschillende lagen en hoe ze in elkaar zittenSchoudervulling van vilt bestaat uit meerdere lagen

  2. Inzetten van een vilten schoudervulling

    Er zitten knipjes in de schoudervulling waarmee je hem makkelijk kunt inzetten. We beschrijven hoe ze erin moeten

  3. Schoudervullingen zelf maken

    De geschikte tussenvoering en vlieseline soorten die geschikt zijn om je eigen schoudervullingen te maken

FAQ

Hoe zet je een schoudervulling in een jasje?

In een jasje zet je een vilten schoudervulling en die naai je vast met de hand op de naad van het armsgat en op de schoudernaad vlakbij de hals
Colbert schoudervulling vilt in een blazer

Waarom schoudervulling?

Een schoudervulling vult je kledingstuk op. Valt je schouder niet mooi en moet hij eigenlijk wat hoger op de schouder komen dan vul je het op met een schoudervulling.
Als je niet in balans bent, dus je heupen zijn veel zwaarder dan je schouders dan kun je met een schoudervulling de balans herstellen.

Welke schoudervulling?

In blouses en jurken doe je een fiberfill of schuimrubber schoudervulling en in een blazer jasje of colbert zet je een vilten schoudervulling. Waarom? De vilten schoudervullingen geven in jasjes een mooier resultaat, ze zijn dunner op de rand zodat je ze niet door de bovenstof heen ziet. Ook zijn jasjes vaak meer aangesloten dan blouses die ruimer vallen.

Kun je schoudervulling eruit halen?

Ja, dat kan, probeer het uit door één van de twee uit het kledingstuk te tornen en trek het dan weer aan. Kijk voor de spiegel of het resultaat zonder beter is dan met schoudervulling. Is het antwoord ja dan gaat nummer twee er ook uit, is het nee zet dan de eerste er weer in.
Tip: Kijk bij nummer 2 hoe hij is ingezet!

Waar kan ik schoudervullingen kopen?

Bij Beauty VoF koop je online je vilten schoudervulling en snorretjes voor jasjes, colberts en mantels. Ook verkopen wij fiberfill of schuimrubber vullingen voor blouses en jurken en raglan of ronde schoudervullingen voor in je raglan mouw.

Wat is een snorretje?

Dat is een mouwflank. Waar je schoudervulling op je schouder zit, vind je een snor in de mouw. Deze vult je mouwkop op zodat je daar een mooi rond resultaat krijgt en geen deukjes in de mouwkop meer ziet.