Ga naar de inhoud
Home » Seraflex elastisch stretch naaigaren gebruiksaanwijzing

Seraflex elastisch stretch naaigaren gebruiksaanwijzing

Zomer! De tijd om T-shirts te naaien van tricot, of dat leuke zomerjurkje van de jersey stof die je nog steeds hebt liggen. Misschien maak je liever een broek van een rekbare stretchkatoen? Wat voor elastische stof je ook hebt, Seraflex is hét naaigaren voor elastische, rekbare, stretch stoffen!

T-shirts naaien met seraflex stretchgaren
T-shirts naaien met seraflex rekbaar stretchgaren

Omdat Seraflex elastisch stretch naaigaren een rekbaar garen is naait het wel even anders dan gewoon universeel naaigaren. Dus in dit bericht wat tips om met Seraflex goed te kunnen werken.

Allereerst wat feiten over Seraflex tricot naaigaren:

 • Je kunt tricot, lingeriestoffen, lycra en andere elastische stoffen naaien met een rechte steek met behoud van de stretch. Tot 60% elastisch
 • Uitstekend geschikt als naaigaren voor sportkleding, outdoor, dameskleding, heren- en kinderkleding en voor ondergoed en lingerie
 • Geen stretchsteek meer nodig
 • Je gebruikt aan naaigaren voor elastische naden tot ca. 80% minder als je ze met seraflex in een rechte stiksteek naait
 • Met Seraflex als dubbele stiksteek (of tweelingnaald) kun je de gewone overlock steek vervangen
 • Beschikbaar in 72 kleuren
 • Je behoudt 60 à 80% van je rekbaarheid
 • Je kan er mee omzomen, zijnaden dichtnaaien, boordstof aanzetten en meer

Seraflex – fantastisch elastisch naaigaren – Tips & Tricks

Dit mooie stretch naaigaren is geweldig voor al je rekbare stoffen maar hoe gebruik je het optimaal? Houd in gedachten dat het garen rekt. Stel je naait met elastiekgaren op je spoel om een rimpeleffect te creeëren. Dan wind je het elastiek garen, wat in feite heel dun koordelastiek is, losjes om de spoel.

Waarom doe je dat? Als je het strak opwindt dan haal je de rek er al uit voordat je begint te naaien en krijg je geen smockeffect of rimpeleffect. Dat is met rekbaar naaigaren ook zo!

Voor de bovenspanning geldt hetzelfde. Het garen moet niet te strak tussen de spanningsschijven zitten want dan rek je het al uit voordat het in het kledingstuk zit. Dus heb je de stretch van het garen al flink verminderd. Lees snel verder voor het instellen van je naaimachine voor Seraflex elastisch stretch naaigaren

Gebruiksaanwijzing Seraflex elastisch stretch naaigaren

Houd onderstaande punten aan voor een fantastisch elastisch resultaat

 • Bovenspanning wat losser zetten (ong. op 2)
 • Steeklengte aanpassen naar 3 à 3,5
 • Hij rolt gemakkelijk af dus houd de draad vast wanneer je hem wilt inrijgen
 • De spoel niet te hard aanspannen, anders kan hij gaan uitrekken
 • Gebruik hem zowel als boven- als onderdraad
 • Stretchnaald of jerseynaald met naalddikte van 70 à 80
Deze dame naait een niet rekbare stof en dus gebruikt ze geen seraflex elastisch naaigaren
Deze dame naait een niet rekbare stof en dus gebruikt ze geen seraflex elastisch naaigaren

Het laatste punt werpt nog een klein vraagje op, wanneer gebruik je jerseynaald en wanneer de stretchnaald? Het is in feite heel simpel: een jersey of tricotnaald is bedoeld voor gebreide stoffen. Tricot is gebreid, als je het van heel dichtbij bekijkt zie je dat.

Stretchnaalden zijn voor geweven stretch stoffen. Neem bijvoorbeeld een denim met stretch. Denim is gemaakt van katoen en als er stretch in je stof zit hebben ze er een aantal procent elastan aan toegevoegd. Daarmee krijg je een rekbare draad waar ze je stof mee hebben geweven.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Je vragen beantwoord

Welk garen voor stretchstof?

Je kunt kiezen voor een rekbaar naaigaren zoals seraflex waarmee je stretchstof recht kunt stikken met behoud van de elasticiteit. Gebruik je gewoon naaigaren neem dan een polyester en stik met de stretchsteek of gebruik bijv. een stikkende zigzag. Katoenen naaigaren kan wel maar gebruik dan in ieder geval eentje van een goede fabrikant zoals Amann Group Mettler. Met de silk finish van Mettler kun je zelfs ondergoed maken. (wel een rekbare steek gebruiken)

Hoe gebruik je elastisch naaigaren?

Gebruik je seraflex elastisch naaigaren dan doe je die op de boven en de onderdraad met lossere spanning. Zie onze gebruiksaanwijzing. Ben je aan het smocken of rimpelen dan gebruik je een dun koordelastiek-achtig naaigaren op de spoel, losjes met de hand opgewikkeld. Bovenop heb je universeel naaigaren.

Hoe tricot zomen?

Het omzomen van tricot kan met een tweelingnaald of een coverlockmachine. Bij een tweelingnaald krijg je 2 stiksels boven en een zigzagsteek onder. De coverlock maakt een mooie locksteek zonder afsnijden zoals je ook in gekochte T-Shirts ziet. Ook kun je tricot zomen met srtechfix elastisch zoomband van 3cm breed. Dit zoomband is goed rekbaar en geeft een strak eindresultaat.

Hoe stik je stretchstof?

Rechtstikken van stretchstof doe je met seraflex elastisch naaigaren. Gebruik een stretchnaald of een jerseynaald. Lees onze gebruiksaanwijzing voor een optimaal resultaat

Hoe gebruik je seraflex garen?

Gebruik een naaimachinenaald voor stretch of jersey in dikte 70 of 80. Bovenspanning losser zetten, ong. op 2. Steeklengte ong. 3 – 3,5. Spoel losjes opdraaien, gebruik seraflex dus zowel op de boven- als de onderdraad voor een optimaal resultaat. Naden genaaid met Seraflex elastisch naaigaren blijven tot zo’n 60% elastisch!

Wat is seraflex garen?

Seraflex is een fantastisch elastisch naaigaren geschikt voor tricot en rekbare stretchstoffen zoals stretchdenim. Gebruik het voor dames- heren- en kinderkleding van rekbare stoffen. Outdoor, casual, sport en werkkleding. Ook zeer geschikt voor ondergoed en lingerie!