Geschatte leestijd: 7 minuten
Inhoudsopgave
Ga je glaskopspelden kopen, hoe kies je dan de juiste soort? Laten we eens dieper ingaan op de verschillende soorten spelden en wat je ermee doet…
In spelden is er de wereld te koop. Wij verkopen het meest glaskopspelden. Deze zijn meestal van Prym en die zijn 0,6mm dik en 30mm lang. Dit zijn de standaard glaskopspelden of korte spelden. Er zijn ook glaskopspelden die dunner of langer zijn. Of allebei!
De glaskopspeld
Ga je naar winkels als Action, Zeeman of Kruidvat om glaskopspelden te kopen dan zal dat meestal de standaard zijn van 0,6x30mm. Kijk wel even of ze echt glazen koppen hebben. Zijn ze van plastic en kom je er met de strijkbout op dan krijg je mooie stippen op je stof in de kleuren van de koppen van je spelden. Helaas krijg je dat gesmolten plastic niet meer uit je stof. Kijk dus even goed en kies echte glaskopspelden. Bestel je bij ons spelden dan zijn ze allemaal hitte bestendig.
Wij verkopen naast de spelden van Prym ook spelden van het merk Clover en Taylor Seville.
Superfijne zijdespelden van Clover
Deze merken hebben extra mooie spelden. Van Clover zijn ze in 0,5 en 0,4mm dik. Dunner dus dan de Prym spelden van 0,6mm dik. Clover spelden hebben ook glazen koppen. Het zijn superfijne spelden die je voor zijde en andere tere stoffen goed gebruiken kunt, maat: 0,4mm x 36mm. Dus flink dunner dan de standaard en ook een tikje langer. De koppen van deze zijde spelden zijn geel en blauw en transparant.
Dunne glaskopspelden van Clover
Zijn deze je net te dun dan zijn ze er ook van 0,5mm x 36mm. Die zijn steviger omdat ze een beetje dikker zijn maar nog niet zo dik als de standaad van 0,6mm. Ook deze hebben gele en blauwe koppen maar ze zijn niet transparant. Makkelijk uit elkaar te houden met de superfijne dus. Gebruik deze spelden voor dunne tot middelzware stoffen. Voor zware stoffen kun je beter 0,6mm dikke spelden gebruiken
Lange dunne spelden of grote spelden
Lange dunne spelden zijn er ook van Clover, deze zijn 0,5mm x 48mm. Lange spelden gebruik je als je veel lagen stof op elkaar wilt spelden. Dan is een langere speld net even makkelijker. De Clover lange en dunne spelden hebben oranje en groene koppen en ze zijn transparant.
Van Prym zijn er ook lange spelden, deze zijn voorzien van gele koppen (niet transparant) en ze zijn 0,6 x 45mm. Worden vaak quiltspelden genoemd.
Spelden met platte kop
Soms zijn de glaskopspelden wat dik, daarom verkoopt Prym ook koploze spelden. Nu hebben die wel een klein kopje maar die is van hetzelfde vernikkelde staal als de rest van de speld. Je ziet de kop dus niet zo makkelijk dan bij glaskopspelden die er in meerdere kleuren bestaan. (Glaskopspelden komen in de regel in doosjes waar allerlei kleuren in zitten.)
Naast koploze spelden zijn er ook spelden in de handel met hele platte koppen van een soort papier. Wij hebben deze niet in het assortiment maar ze kunnen wel worden besteld. Van het merk Clover en ze worden ook weleens bloemkop spelden genoemd. Ook deze spelden worden veel gebruikt met quilten.
Speciale spelden van Taylor Seville
Wij hebben wél spelden van Taylor Seville die platte koppen hebben, eigenlijk zijn ze niet zozeer plat als wel langwerpig. Deze magic pins hebben kunststof koppen die 1cm lang zijn en voorzien van ribbels voor goede grip. En de koppen zijn bestand tegen hitte, je kunt er dus gewoon met de strijkbout overheen strijken zonder problemen!
Magic pins zijn er in verschillende diktes en lengtes, wij hebben gekozen voor zijde spelden en extra lange spelden. De zijdespelden hebben oranje koppen en de extra lange fijne spelden zijn roze. Beide worden geleverd in een handig opbergdoosje…
Wil je een andere soort dan wij in onze shop verkopen? Neem dan contact met ons op, wij bestellen ze graag voor je.
Glaskopspelden in wit of zwart
Witte glaskopspelden zijn van Prym, deze zijn dikker dan de standaard (0,8mm) en worden meestal gebruikt voor bijv. bont of imitatiebont. Bij dit soort stoffen zijn de te spelden naden volumineus en vaak zijn deze stoffen ook wat stijf. Vandaar dat een iets dikkere, langer speld zoals de witte glaskopspelden van Prym gebruikt worden.
De zwarte glaskopspelden zijn net zo als de standaard spelden alleen zijn alle koppen zwart en niet allerlei kleuren door elkaar.
Kies de juiste soort spelden
Er zijn een paar criteria die je gebruiken kunt om de juiste spelden te kiezen:
- Dikte van de stof: hoe dunner de stof, hoe dunner de speld
- Voor zijde en tere stoffen gebruik je het liefst goede kwaliteit spelden van een echt merk. De punten van kwaliteitsspelden zijn meestal beter afgewerkt dan van goedkope spelden wat helpt om de tere stof goed te houden
- Kwaliteit: eigenlijk heb je altijd goede spelden nodig voor je naaiwerk. Nu is het logisch dat je naar de prijs kijkt en als je net begint zie je het verschil tussen de action spelden en Prym spelden niet. Maar je voelt het verschil zeker! Een goedkope speld met een minder gladde punt blijft sneller in je stof haken en je krijgt de punt niet gemakkelijk in de stof. Vaak hebben goedkope spelden ook botte punten en dat werkt ook niet fijn
- Testen: ben je net als wij een vakidioot dan heb je waarschijnlijk meerdere speldensoorten in huis. Test dus even op een restje stof of de speld die je hebt gekozen goed door de stof gaat. Bij teveel tegenstand probeer je een dunnere speld, heb je moeite om de punt van de speld weer uit de stof te krijgen dan is je speld te lang of te kort
Lees meer over naaigerei op de pagina: Naaigerei of naaigereedschap – onmisbare tools of bezoek onze shop op www.beautyvof.nl