Ga naar de inhoud
Home » Wiegje bekleden

Wiegje bekleden

Wiegjes bekleed met gebruik van katoenen volumevlies en baleinen
Het resultaat mag er zijn!

Verwacht je een kindje of wordt je oma? Wat is er dan leuker dan het wiegje waar je vroeger zelf in gelegen hebt opnieuw te bekleden en dat in de nieuwe babykamer te zetten? Als die wieg er niet meer is kan je ook een oude wieg opknappen. Er zijn veel mogelijkheden in bekleding van wiegjes. Wij krijgen veel vragen van vrouwen over wiegbekleding. Het is een ongelooflijk leuk onderwerp om vragen over te beantwoorden.

Lees hier het verhaal van een aanstaande oma die heel gelukkig is met haar opnieuw bekleedde wiegjes!

De telefoon ging…

Een klant aan de lijn. Zij vertelde dat zij binnenkort oma zou worden van een tweeling. Dus moeten er twee wiegjes komen.

Wiegjes bekleden doe je niet iedere dag, dus veel vragen gaan rond in het hoofd.

Wiegje bekleden hoe moet dat?

  • Wat voor stof is geschikt?
  • Wat voor Vlieseline heb ik daarvoor nodig?
  • Een Volumevlies misschien ook?
  • En baleinen, welke soort kan ik gebruiken en hoe moet ik die verwerken?

Gelukkig is dan Annette dichtbij! Pak de telefoon en stel allerlei vragen, zij geeft je graag antwoord.

Annette vertelt:

Het verhaal achter deze twee wiegen begon met een mailtje. In deze mail stond de vraag welke tussenvoering er geschikt is voor het bekleden van wiegjes.
Gerda mailde dat ze twee kleinkinderen verwachtte, een tweeling dus, en ze deze metalen wiegen wilde bekleden. Ze had een paar dingen die ze wilde weten, eentje ervan was welke soort tussenvoering er tussen kon. Ook had ze ideeën over baleinen en omdat de wiegen van metaal zijn wilde ze ze goed afschermen zodat het kroost er veilig in liggen kon.
Ze had een mooie witte katoenen stof gekocht, geen broderie want de metalen delen van de wieg hebben al een patroon. Met deze katoenen basis was de keuze van tussenvoering ook al snel gemaakt. Ik heb haar gevraagd of ze plakkatoen wilde om de katoen wat steviger te maken of dat ze liever ook iets volume had. In ieder geval moet het een natuurlijk materiaal zijn want polyester is te brandbaar.

In katoen zijn de keuzes dan:

We zijn uiteindelijk op de katoenen volumevlies 277 van vlieseline uitgekomen voor het wiegje bekleden. In dit geval aan de binnenkant van de wieg want ze wilde stevigheid en zachtheid zonder dat het heel dik worden zou. (De Soyamix is minder geschikt want de kleur is niet spierwit. Soyamix is naturel van kleur, wat invloed heeft op de kleur van de stof.)

Ze wilde ook wat baleinen om in de bovenkant te doen. Zoals je op de foto kunt zien is de bak van de wiegbekleding bovenaan wijder dan op de bodem. De balein zit in het breedste deel (bovenaan de bekleding) zodat die ovaal blijft en mooi in de wieg blijft zitten.

Gerda had geen patroon nodig voor het wieg bekleden want ze had de oude bekleding nog die ze uit elkaar heeft gehaald en als patroon heeft gebruikt. Dat wordt veel gedaan als je een antieke wieg gaat bekleden of een oude wieg gaat opknappen.

Het laatste deel van dit verhaal was het mailtje dat ik van haar kreeg met de foto’s en haar hartelijke dank voor het meedenken. Het was heel erg leuk om ook eens het resultaat te zien van mijn advies. Dat zie ik meestal niet…

Wieg bekleden eisen – is een wieg bekleden veilig?

Ga je een rieten wiegje bekleden of één van metaal of hout, er zijn een paar dingen om rekening mee te houden:

  • voor baby wieg bekleding gebruik je altijd katoen, ook als tussenvoering, waarom? Polyester brand snel en raast nogal. Stel je voor jouw baby ligt in de wieg en er breekt brand uit. Dan heb je met polyester wiegbekleding weinig tijd om je baby er ongeschonden uit te halen. Katoen en andere natuurlijke stoffen die branden niet zo fel, die smeulen meer. Dat geeft jou meer tijd om je kindje te redden. Hopelijk hoeft niemand dat ooit mee te maken maar in ieder geval heb je er dan zo goed mogelijk voor gezorgd!
  • Maak de wiegbekleding nooit te dik, vooral de “wanden” want de lucht moet goed door de wieg kunnen, we willen niet dat je baby het benauwd krijgt
  • Er zijn regels en richtlijnen voor wiegjes, check dus even op internet wat de huidige regels zijn en check of jouw wieg eraan voldoet.

Meer weten over volumevlies en vlieseline voor creatievelingen? Bezoek onze pagina: Vlieseline tassen – borduren – volume – creatief en meer

Wiegbekleding reinigen

Als je een wiegbekleding koopt staat er op het label of en hoe het gereinigt kan worden. Bij het zelf een wiegje bekleden dan heb je dat niet. De stof van de bekleding is altijd katoen, dat kan in de wasmachine op 30 graden celsius. Koop je bij ons een tussenvoering, Vlieseline of Volumevlies? Bij elk product staat in de bijlage een Infosheet. Hierin vind je ALLES dat je moet weten! Er staat o.a. de samenstelling, gebruiksaanwijzingen en wasvoorschriften in.

Voorbeeld van een infosheet