Ga naar de inhoud
Home » PRYM Stofknopen zelf maken

PRYM Stofknopen zelf maken

Deze stofknopen zijn al klaar

Geschatte leestijd: 5 minuten

Stofknopen maken, prym 11, 15, 19, 23, 29 en 38mm doorsnee

Stofknopen van Prym zelf maken? Stofknopen zijn metalen knopen die je omtrekt met je eigen stof. Het zijn knopen op een steeltje zodat je het garen waarmee je het aanzet niet ziet.

Er zijn verschillende maten stofknopen van 11mm tot en met 38mm en Prym heeft er een handig werktuig voor gemaakt. Alleen de 38mm kan daar niet mee gemaakt worden maar aangezien 38mm een grote knoop is kun je ze redelijk simpel zonder stofknopen apparaat maken.
Vooral de kleinere stofknopen van 11, 15 en 19mm zijn dus handiger met het werktuig te maken. Grotere gaan ook redelijk makkelijk met de hand al is met het werktuig prym stofknopen zelf maken wel de makkelijkste manier!

Deze stofknopen zijn al klaar
Zo kunnen zelfgemaakte stofknopen eruit zien

Stofknopen koop je natuurlijk van het merk Prym, dat zijn de beste. Stofknopen van de Hema of de Action zijn meestal van mindere kwaliteit. Prym’s stofknopen hebben “tandjes” in de rand die de stof makkelijk vasthouden en de achterkant klik je er ook makkelijk in. Kwaliteit verloochent zich niet…

Prym Stofknopen heten ook

Oma gebruikte ze ook al, zij kende deze knopen onder de naam picpac of pick pack knopen. Ook wordt de naam capitionneer knopen, beklede knopen of klik knopen gebruikt.

Op de foto zie je een aantal stofknopen die klaar zijn. Je ziet het is erg leuk om te varieren. Maak je een effen witte blouse en doe daar dan zelf gemaakte prym stofknopen met stipjes op, leuk detail toch?
En als je dan toch bezig bent laat je die stof ook nog ergens anders terugkomen, in een pas, de kraag, een randje van de manchet, de mogelijkheden zijn eindeloos…

Stofknopen van prym maken – benodigdheden

Blouse met prym stofknopen en rode accenten
Blouse met stofknopen en rode accenten

Prym Stofknopen kun je ook laten maken maar het is niet moeilijk dus waarom niet zelf aan de slag om ze te maken? Om stoffen knopen te maken heb je een aantal dingen nodig:

  • De stofknopen in de juiste maat en hoeveelheid
  • Het werktuig van Prym
  • Stof
  • Schaar
  • Eventueel naaigaren en een naald

Hoe maak je stofknopen met het werktuig

Stofknopen prym zelf maken, hoe doe je dat?

1. Knip uit je stof een cirkel die een stukje groter is dan de kap van de stofknoop
2. Er moet natuurlijk een naadje aan, omdat je anders niet kunt inslaan. Meestal is 1cm genoeg
3. Leg het blauwgrijze deel van het werktuig op je tafel, cirkel stof erop en druk de kap van de knoop in het werktuig
4. De naad vouwt nu bijna vanzelf naar binnen maar het laatste stukje moet je zelf nog even doen, ik gebruik graag een borduurschaartje, tornmesje of speld daarvoor
5. Leg dan de achterkant erbovenop en zorg dat het opstaande randje naar beneden ligt. De “platte” kant is de kant die je blijft zien. Daarna leg je het paarse deel erop en druk je achterkant naar beneden
Je prym stofknoop is nu klaar om aangenaaid te worden!

  1. Tip: Is je stof dun verstevig het dan eerst met vlieseline

2. Tip: Heb je een dikke stof gebruik dan geen hele kleine prym stofknoop en misschien heb je iets meer naad nodig om het er goed omheen te krijgen.

3.Tip: Experimenteer met een cirkel voordat je de achterkant erop klikt zodat je genoeg naad hebt en de stof niet gaat rafelen en van je knoop valt, dat zou jammer zijn!

4. Tip: Werkt je stof niet mee? Sommige stoffen willen niet doen wat je wilt, neem dan een naald en draad en rijg in de naad van je cirkel een draadje. Vervolgens trek het draadje aan met je kap erin en je stof krult makkelijker naar binnen!

Heb je moeite om je knopen te verdelen over je knopenlijst? Daarvoor is er de simflex knopenverdeler, lees meer over dit handige apparaatje op de pagina:

Bijzondere stofknopen prym maken?

Je kunt je stofknopen natuurlijk van een gewone stof doen maar je kunt stofknopen van prym ook leuker maken door middel van borduren, doorstikken of op een andere manier decoreren. Lees voor meer inspiratie ons blog:

Video van Prym over het maken van stofknopen

Prym heeft een video gemaakt waarin ze laten zien hoe je knopen kunt aannaaien, prym stofknopen zelf kunt maken door ze te bekleden met stof, knoopsgaten naaien kunt en meer. Hieronder vind je hem of via youtube op het prym kanaal dus klik erop en bekijk hoe eenvoudig het is…