Skip to content
Welcome to Beauty VoF » Perskussens e.a. persmaterialen

Perskussens e.a. persmaterialen

Geschatte leestijd: 6 minutes

Voor opstrijken van vlieseline en tussenvoeringen en persen van kleding

Allerlei soorten persmaterialen:

Perskussen, persdoek, nadenrol of fluweelmat? Er bestaan nogal wat verschillende persmaterialen. Op deze pagina lees je meer. Kijk in de shop om alle perskussens en andere persmaterialen te bekijken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Op de pagina Welke vorm perskussen is het handigst leggen we uit hoe je zelf je perskussen kiest.

Wat doe je waarmee?

Iedereen die een kleermaker, coupeuse of zelf kleding makende oma heeft kent een perskussen. Het zijn ouderwetse producten die tot op de dag van vandaag nog steeds onontbeerlijk zijn bij het maken van mooie kleding. De persdoek is ook een oude getrouwe, de nadenrol en fluweelmat zijn wat nieuwere aanwinsten in de categorie persmaterialen.

Perskussens of strijkkussens

Er zijn grote en kleine perskussens. Kleine zijn voor het persen van bijvoorbeeld mouwkoppen en openstrijken van kleine stukken van ronde naden. Meestal handperskussen of perskussen klein genoemd. De meeste bekende is het perskussen van wagen.
In “perskussen groot” onderscheiden we de boonvorm (of niervorm) en het eivorm perskussen. Bij de boomvorm heb je een extra mogelijkheid om een naar binnen gebogen naad open te persen of een pand dat zo loopt te persen. Bij het eivorm heb je alleen naar buiten gebogen naden. Welke je besteld heeft te maken met je voorkeuren, beide soorten worden ongeveer evenveel verkocht. Zoek je een kleermaker perskussen dan is dat meestal één van deze twee versies.

Perskussen lijf/peer vorm op bok kun je gebruiken in combinatie met een persdoek

De afbeelding hierboven laat een perskussen op een poot of bok zien. Deze heeft een lijf of peer vorm en is dus hoger dan een perskussen die geen bok heeft. Wil je een perskussen bestellen, kijk dan goed naar de verschillende maten. Bedenk dat die op bok dus hoger zijn. Het blok van de bok, op de foto net te zien is zo’n 15cm hoog. Je legt een perskussen meestal op je strijkplank en dan ga je persen. Natuurlijk kunt je de strijkplank lager zetten om zo de extra hoogte op te vangen. Je kunt de bok ook op een lage tafel zetten naast de strijkplank. Je gebruikt dan gemakkelijk zowel de plank als het perskussen.

Opbergen van je kleermaker perskussen – persdoek – nadenrol – fluweelmat

Je perskussen, nadenrol of naadpers makkelijk opbergen?

Een perskussen heeft geen ophang-mogelijkheid. Kies je een perskussen op bok dan kun je in de korte kant van de onderplank een schroefoog of schroefhaak draaien. Bij de nadenrol is de onderkant ook van hout en de naadpers heeft ook een houten plank als poot. Draai er een haak in en hang ze naast elkaar aan de muur.

De persdoek en fluweelmat / persmat zijn niet zo moeilijk op te bergen als de perskussens. Naai er een lusje aan en je hangt hem gemakkelijk aan de muur. De fluweelmat heeft de neiging om aan sommige stoffen te blijven hangen, net als klittenband. Hang die dus met de harde kant tegen de muur of rol hem op.

Geen muur over? Natuurlijk kunnen ze ook in een kast…

Persdoek of perslap

De persdoek of perslap is er in verschillende soorten, wij verkopen de professionele persdoek. Waar de ouderwetse vlieselineversie van een getrokken polyester vlies gemaakt is, heeft de professionele versie een geweven structuur. Beide zijn doorzichtig behalve dan dat die van vlieseline pas doorzichtig wordt als hij nat is. Dat is bij het opstrijken van sommige soorten vlieseline of tussenvoering niet nodig/handig. Vandaar dat wij hebben gekozen voor een doorzichtige geweven versie.
Wanneer gebruik je een persdoek:
Bij het opstrijken van vlieseline zodat je zeker weet dat er geen lijm aan je bout komt. En bij het persen / strijken van kleding zodat bijvoorbeeld wol niet gaat glimmen of de bout zoolafdrukken achterlaat.

Nadenrol, naadrol of strijkrol

Hoe of je hem ook noemt, deze doet precies wat de naam al zegt. Het is een rol met een platte onderkant die daarmee op de plank ligt en er niet afrolt. Op de ronde kant leg je een rechte naad. Deze kun je dan in één keer openstrijken zonder de naad door te persen op het pand.

Stel je het even voor:
Over de ronding leg je het pand met de naad naar boven. Je vouwt de naad open en strijkt hem plat. De rand van de naad valt dan over de ronding van de rol. Dus pers je die niet door de stof heen…


Onmisbaar gereedschap voor het persen van naden!

Nadenrol voor het openpersen van naden. Leg je fluweelmat erop om naden van wollen stoffen, bont en fluweel open te strijken

Perskussen – persdoek – nadenrol – fluweelmat of toch liever een naadpers?

Naadpers of snavel

De naadpers, snavel of naden persplank, drie namen voor hetzelfde artikel…
De naadpers wordt net zo gebruikt als de nadenrol. Hij heeft aan één kant een punt waarmee je coupenaden openstrijken kunt . An de andere kant is hij afgerond voor het openstrijken van ronde naden.
Ook hierbij pers je de naad niet door aan de goede kant van de stof. Maar nu omdat je de naad op een smalle houten strook legt. Bekijk hem maar eens hier op de foto.

Een Naadpers is dan wel geen perskussen of nadenrol maar je kunt er perfect naden op openstrijken

Fluweelmat of persmat

Ook wel fluweelmat genoemd. Hierop kun je strijken en vlieseline opplakken bij stoffen met vleug. De vleug zakt in de mat waardoor je die niet platperst. De fluweelmat is ook erg handig bij mantelstoffen. Vaak zijn die van wol en hebben een wat volumineus uiterlijk. Ook al heeft deze stof geen vleug
Wil je een zoom persen? Koop een zoomstrook bij de mat af en leg die bovenop de zoom. Zo ligt de zoom als het ware tussen twee matten. Je perst de goede kant van het kledingstuk én de zoom niet plat.

En je gebruikt de strook makkelijk als je een klein deel uitperst zoals een klep van een zak…

Zoek je toch een ander perskussen of ander persmateriaal?

Wij kunnen ook andere perskussens leveren, zoals op een poot, een professionele mouwpersplank en andere maten in de perskussens.
In onze shop vind je alle beschikbare maten en soorten…

Vragen? Neem dan contact op met Annette via email: annettebeautyvof@gmail.com of app/bel via: 06-30746623