Skip to content
Welcome to Beauty VoF » Bijzondere ritsen

Bijzondere ritsen

Geschatte leestijd: 10 minutes

voor in jas, bruidsjurk of tas

Wil je een ritssluiting kopen dan heb je een grote keuze in verschillende soorten en kleuren. Ook zijn er bijzondere ritsen, deze zijn bijzonder omdat ze niet een standaard rits zijn maar bijvoorbeeld extra grof en stevig of met tanden in meerdere kleuren zoals de multicolor rits. Eerst behandelen we de verschillende soorten die er zijn en daarna komen we bij de speciale ritsen.

In het kort zijn deze soorten in de handel:

  • Niet deelbare ritsen
  • Deelbare ritsen
  • Tweeweg ritsen
  • Blinde / naad ritsen

Deelbare rits, gewoon of bijzonder?

Bijzondere ritsen
Speciaal: Bijzondere ritsen

Wat is een deelbare rits? Simpel gezegd is dit een rits die je in twee stukken uit elkaar halen kunt. Een deelbare rits heeft aan de onderkant een blokje waar je de schuiver naar toe schuift met het openen van de rits. De schuiver, ook wel runner of loper genoemd, blijft dan hangen op het blokje als je het insteekstuk aan de kant zonder schuiver uit de schuiver getrokken hebt.

Zoek je een deelbare rits voor jas? Kies dan voor metalen ritsen als je jas van leer is. Leer is vaak stug en dik, een metalen rits heeft het uiterlijk wat bij leer past en ook is deze sterk.

Voor een lichtere jas (in gewicht) zoals een jas met dons erin is een kunststof rits veel geschikter. De bloktand rits heeft allemaal blokvormige tanden die apart van elkaar een de ritsband vast zitten. Een spiraal rits heeft juist de tanden als een spiraal door de band gevlochten.

Komt er veel kracht op de rits te staan dan is een spiraal steviger dan een bloktandrits.

Tweeweg of autorits – speciaal met 2 schuivers

Komt de kracht op de rits voornamelijk op de onderkant op het blokje? Overweeg dan om een tweeweg of auto rits te kopen, die heeft twee schuivers die in dichte positie aan de bovenkant en aan de onderkant van de rits zitten. De onderste schuiver doe je dan een stukje omhoog om de spanning eraf te halen.

Zit je veel in de auto of bus en gaat je deelbare rits meestal kapot bij het blokje? Dan is de tweewegrits de oplossing. Met de twee schuivers erop zijn dit echt bijzondere ritsen!

Niet deelbare of ondeelbare ritsen

Een niet deelbare of ondeelbare rits gebruik je in een gulp van een broek, in de zijnaad of achternaad van een rok en natuurlijk in jurken. Ook zet je deze rits in zakken.

Deze ritsen zijn er in metaal en kunststof. De tandjes zijn dan van metaal of plastik.

Metalen ritsen doe je meestal in spijkerbroeken. In de gulp van jeans worden zowel de groffe als de fijne niet deelbare metalen ritsen gebruikt. Het is afhankelijk van je voorkeur welke je kiest. Als je de rits van je broek vaak kapot hebt bedenk dan dat als je de broek wast je de rits dicht doet en ook de knoop sluit. In de wasmachine blijft de rits dan dicht en gaat hij niet kapot. Haal je een broek met kapotte rits uit de wasmachine dan is er vaak een tandje uit de rits gegaan en daar kun je niets aan repareren. Jammer om een nieuwe rits in te moeten zetten als dat voorkomen worden kan, nietwaar?

Voor herenpantalons worden de fijne metalen ritsen gebruikt of de kunststof. Deze laatste zijn spiraalritsen net als er ook in deelbaar verkrijgbaar zijn maar deze zijn iets fijner. Doordat ze fijn zijn zijn ze soepeler en ook gebruikt voor dameskleding.

Bijzondere ritsen niet deelbaar: blinde rits of naadrits

Blinde rits in een jurk
Een blinde rits is mooi in een jurk

Ook de blinde rits valt onder de niet deelbare ritsen. Deze zet je meestal in een rok of jurk. In een broek kan ook maar dan is het meestal een zij sluiting, in de gulp doe je een gewone niet deelbare rits.

Onze blinde ritsen hebben standaard een geweven stevige band. Koop je een goedkope rits op de markt of bij de action dan krijg je er eentje met zo’n tricot band, die zijn zo weer kapot. In het geval van ritsen is goedkoop meestal duurkoop want je wilt toch graag je kledingstuk lang drage voordat je de rits moet vervangen…

Wij hebben blinde ritsen in verschillende kleuren en lengtes, de kortste is 22cm en de langste zijn 60cm. De meeste kleuren hebben wij van YKK en die zijn maat 34. De blinde ritsen met dunne band zijn maat 26. Dus dat maakt onze blinde ritsen ietsje groffer en dus steviger in de spiraal èn in de band, ongewoon maar beter dan de standaard dunne blinde rits van de markt.

Er zijn ook nog een aantal kleuren in Optilon, die zijn ongeveer maat 30 en hebben ook de stevige geweven band.

Bijzondere ritsen

Rits voor tas, eentje met meerdere kleuren of een extra stevige blinde rits valt onder bijzondere rits.

Wij krijgen ook vaak bijzondere vragen van klanten, bijvoorbeeld de klant met een Album van de Rolling Stones waar de rits van kwijt was. Deze meneer is in het bezit van het Album: Sticky Fingers. In de hoes van de plaat zit een rits geplakt maar helaas was deze er een keer uitgevallen. Wij hebben de rits voor hem op de juiste maat gemaakt, hij hoefde hem er alleen nog maar in te plakken!

Nog een bijzondere vraag: Een rits voor een windvanger van een auto. De auto is een cabrio, dus vandaar windvanger. Lees het hele bericht via de knop, je vindt er ook een afbeelding bij…

Rits voor tas

Deze tas heeft een X vorm rits
In een tas vind je een andere rits dan in een jas

Ritsen in tassen zien er anders uit dan ritsen in kleding. In een tas heb je eigenlijk altijd een rits die aan beide uiteinden niet deelbaar is. Heeft de rits twee schuivers dan sluiten ze naar elkaar toe, zoals in een rugzak bijvoorbeeld. Is de rits open dan zitten de schuivers tegen het niet deelbare eindstopje aan en kun je je hand door het “gat” steken.

In onze shop vind je geen tasritsen maar we kunnen ze wel maken van een tweewegrits of een stuk van de rolrits. Meestal zijn tasritsen spiraalritsen zoals je ze ook in een jas hebt. Neem contact op als je graag een tasrits wilt laten “maken”.

Het is bijzonder dat we ritsen voor je maken, dat doet geen ander bedrijf ons na!

Extra fijne deelbare spiraalritsen – een unieke rits

Ook bijzonder zijn deze speciale extra fijne deelbare spiraalritsen. Waar gewone deelbare spiraalritsen in maat 5 worden verkocht zijn deze maat 3. Deze fijne ritsen zijn mooi in tops, corsetten en blouses van dunne stoffen en worden ze ook gebruikt in sportieve jassen. Bijvoorbeeld zo’n jas die je aantrekt als je gaat hardlopen. Meestal zijn die dun en van soepele rekbare stof. Daar zijn deze ritsen heel geschikt voor.

Extra stevige blinde rits – speciale rits voor de bruid

Maak je een bruidsjurk die goed aangesloten zit en verstevigd met baleinen? Ook daar zijn bijzondere ritsen voor. Op een bruidsjurk komt vaak aardig wat spanning te staan, de jurk zit mooi om de draagster heen en de baleinen zorgen ook voor stevigheid, daarbij past de extra stevige blinde rits uitstekend! Grof is in dit geval maat 56. De gewone blinde ritsen zijn maat 26, onze standaard blinde rits is maat 34 dus ook al steviger. Maar deze van maat 56 zijn de koninginnen onder de blinde ritsen qua stevigheid. Je hoeft je geen zorgen te maken dat halverwege de grote dag je rits kapot gaat.

Ze zijn niet deelbaar en 60cm lang, in een beperkt aantal kleuren.

Maak je een bruidsjurk of cocktailjurk en heb je baleinen nodig? Lees hier verder over Balein met baleinkap en tunnelband

Ook in de jurken van bruidsmeisjes is een stevige blinde rits mooier.
In deze jurken zit niet zo’n mooie stevige blinde rits…

Bijzondere multicolour ritsen

Multicolour of regenboog ritsen hebben metalen tandjes in verschillende kleuren. Je vind deze ritsen bij YKK in de excella ritsen range, een luxe rits met extra gepolijste tanden die glad aanvoelen. Waar gewone metalen ritsen altijd iets ruws hebben zijn deze zo glad als babybilletjes. Ook deze hebben een stevige geweven band in een uni kleur. Bijvoorbeeld een rode band en dan met allerlei kleurige tandjes die onregelmatig zijn aangezet. Dat wil zeggen, de tandjes zitten wel allemaal op de juiste afstand van elkaar maar de kleuren zijn onwillekeurig gekozen.

Multicolor of regenboogritsen zijn zeer apart en geven je effen kledingstuk net dat beetje extra.

De unieke multicolor rits deelbaar
Deze bijzondere multicolour rits heeft verschillend gekleurde tandjes!

Ritsen op bestelling, heel speciaal

Wij bestellen ook ritsen voor je indien gewenst. Heb je ongewone ritsen nodig? Bij voldoende afname kunnen we ze voor je bestellen. Er staan namelijk heel veel kleuren op de kleurenkaart van YKK en wij kunnen ze helaas niet allemaal in voorraad hebben. Wel heel bijzonder dat de ritsen van YKK er in 578 kleuren zijn!

De bestelhoeveelheden zijn bij deelbare en tweewegritsen vanaf 25 stuks per kleur en lengte. Wil je ondeelbare of niet deelbare ritsen dan gaan ze per 50 stuks. Kleinere afnames kan wel maar dan komen er extra kosten bij. In overleg met jou en YKK bekijken we wat er mogelijk is. Neem contact op als je meer info wilt.

Bedenk wel dat kleuren op een beeldscherm af kunnen wijken van de realiteit.