Skip to content
Welcome to Beauty VoF » Spelden en Wonderclips

Spelden en Wonderclips

Clover spelden op een rijtje

Geschatte leestijd: 7 minutes

Duik in de wereld van spelden en wonderclips!

Bij het naaien heb je verschillende mogelijkheden om de stof tijdelijk vast te zetten. Door te spelden glijdt je stof niet meer weg en kun je preciezer naaien. De meest gebruikte spelden zijn glaskopspelden van Prym, maar wij hebben ook glaskopspelden van Clover die een scherpere punt hebben. Ook Magic pins hebben scherpe punten en verschillende diktes en lengtes.

De meeste originele spelden zijn wel de vorkspelden, deze kun je goed terugvinden in je stof als je een stof met volume verwerkt. Kun je niet spelden in je stof, gebruik dan Wonderclips (ook wel stofklemmen of naaiclips genoemd) en klem je stof tijdelijk vast zonder gaatjes in de stof te maken.

Glaskopspelden

Glaskopspelden

Er zijn spelden voor elke soort stof. We maken onderscheid tussen glaskopspelden, staalspelden, spelden met platte kop of grote kop, wonderclips en speciale spelden (Magic pins)

Deze soort kent iedereen wel! Dit zijn de spelden met de gekleurde koppen. De meest gebruikte maat zijn 0,6 x 30 mm: 0,6 is de dikte van de speld en de lengte is 30 mm. Gebruik deze spelden voor normale stoffen zoals katoen, jersey of tricot, dunnere wol en jeans, enzovoort

Let bij het kopen van glaskopspelden wel of de koppen van glas gemaakt zijn, want er zijn ook goedkope spelden met plastic koppen. Heb je spelden met plastic koppen, pas dan op met strijken want als de strijkbout tegen de plastic kop aankomt dan smelt hij in je stof!

Spelden van Clover

Voor fijnere stoffen zijn er glaskopspelden van Clover. Spelden van Clover hebben een hele scherpe punt, daarom zijn ze geschikt voor stoffen die wat makkelijker beschadigen. Denk hierbij aan stoffen als voile, tricot of jersey, lycra, microvezel stoffen, water afstotende stoffen, etcetera. Door de scherpe punt steken zij eenvoudig door de stof. (Liever niet spelden, gebruik dan Wonderclips)

Zoals gezegd zijn de normale spelden 0,6 mm dik, maar bij Clover hebben ze ook dunnere spelden.

  • Superfijn: 0,4 x 36 mm en zijn te herkennen aan de lichtblauwe en gele doorzichtige koppen.
  • Fijn: 0,5 x 36 mm is de maat, zij hebben helder blauwe en gele koppen
  • Extra lang: 0,5 x 48 mm, dat is 12 mm langer dan de andere twee en daarom zijn ze geschikt voor dikkere stoffen zoals wol of volumevlies
  • Vorkspelden: 0,56 x 40 mm. Dit zijn dubbele spelden, om je stof nóg beter vast te houden!
Glaskopspelden van Clover, de verschillende soorten op een rijtje

Vorkspelden

Vorkspelden hebben twee benen en een iets gebogen vorm aan de kant waar normaal gesproken de kop van de speld zit. Vorkspelden zijn heel handig om tussenvoering en stof aan elkaar te spelden. Ook bij het spelden van volumevlies, zoals Bamboomix, Sojamix of Wolmix en Katoenen fiberfill. (Bij het verwerken van volumevlies zijn spelden handiger dan Wonderclips) Gebruik bij een geruite stof altijd vorkspelden, zo speld je ruitstof precies op elkaar en dan naai je er overheen. Door de twee benen heb je meer zekerheid in het precies op elkaar houden van de ruiten en strepen. Beslist een aanwinst voor je creaties.

Meer informatie over glaskopspelden kopen

Staalspelden

Deze spelden worden ook wel aangeduid als koploze spelden, want de kop van deze soort spelden is heel klein. Dat is handig als je over je spelden heen wilt naaien, omdat de voet van de naaimachine niet zo snel blijft steken op de kop van de speld. Wil je over een speld heen naaien, zet ze dan haaks op de stiklijn. Als je de stof onder de naaimachine legt, zitten de spelden horizontaal dus van links naar rechts. Als spelden verticaal zitten, kun je er niet overheen naaien, dan haal je de speld weg zodra de voet in de buurt komt.

Zelf vind ik ze handig in gebruik bij de borduurmachine. Bij sommige stoffen blijft de afdruk van de borduurring zichtbaar in de stof, daarom span ik de Soluvlies onderlaag of de stik en Trek (soft) in de ring en ik speld de stof daarop met de staalspelden. Die komen helemaal om de rand heen zodat de stof op zijn plaats blijft bij het borduren. Ik bedenk me net dat dit ook werkt bij handmatig borduren…

Wonderclips als alternatief voor spelden

Wonderclips

Deze handige clips gebruik je in plaats van spelden. Geschikt voor alle stoffen, maar uitermate geschikt voor stoffen die je niet spelden kunt. Denk hierbij aan leer, kunstleer, stoffen met coating, hele dikke stoffen zoals canvas, tafelzeil, tentdoek, enzovoort.

Wonderclips laten geen gaatjes achter in de stof, zijn makkelijk mee te werken en veilig voor kinderen. Ook wel stofklemmen of naaiclips genoemd. Wij verkopen de Clover wonderclips, want deze zijn van uitstekende kwaliteit en gaan heel lang mee.

Speciale spelden – Magic pins

Deze bijzondere spelden zijn van het merk Taylor Seville. Magic pins hebben speciale “zachte greep” koppen die goed in de hand liggen, ofwel ergonomisch. De koppen zijn gemaakt van siliconen, ze zijn hittebestendig en door de vorm beter vast te houden, ook voor mensen met reumatische klachten die moeite kunnen hebben met het vasthouden van spelden.

Wij onderscheiden vier soorten magic pins:

Magic pins, de verschillende soorten op een rij

Extra lang en fijn

Het uiterlijk van deze spelden is gelijk aan de fijne en extra fijne magic pins, maar het verschil in kleur maakt je duidelijk dat deze spelden iets dikker zijn. De dikte is 0,5 mm wat nog iets dunner is dan de standaard glaskopspelden. In deze tijd van duurzaamheid en natuurlijke grondstoffen komen katoen en linnen steeds vaker voor, deze speld is hiervoor uitermate geschikt, dus gebruik je veel van deze stoffen dan zijn de Extra lang en fijne magic pins beslist een aanrader.

Fijn en extra fijn

De fijne en extra fijne magic pins hebben een conische kop die van boven dikker is en kleiner uitloopt naar beneden. Daardoor heb je een goede grip en heb je meer houvast om de speld door de stof te steken. De dikte van deze spelden is vrij dun, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor dunnere en soepele stoffen. Maar ook dikke stoffen kunnen heel goed met deze spelden worden verwerkt. Ik moet wel zeggen dat het in het begin een beetje vreemd aanvoelt, maar al snel is de grip heel prettig om mee te werken.

Met platte kop

De Flathead of platte kop spelden zijn iets langer dan standaard glaskopspelden. Ook deze kop is gemaakt van siliconen. Doordat de kop een groter oppervlakte heeft, wordt het insteken in de stof eenvoudiger. Nog een voordeel: door de platte kop (Flathead) zie je de spelden beter in de stof zitten, dus met een losse stof of een stof met meerdere kleuren zie je de spelden beter zitten. Dit is dan weer een voordeel voor mensen die iets minder goed zien. En natuurlijk zijn flathead spelden heel fijn voor mensen met minder hand mobiliteit.