Vlieseline band - strijken of naaien

Gemakkelijke soorten band van vlieseline

voor zomen, naden, beleggen en taillebanden

Vlieseline band kopen?

Welke soort had je in gedachten? Vlieseline kantenband en Vlieseline naadband zijn voor de rechte naden. Het naadband is 1cm breed, kantenband verkopen wij in 1, 2 en 4cm breed. Het verschil? Kantenband is zoals Vlieseline H410, deze heeft verstevigingsdraden en dat voorkomt uitrekken, door de draden hoeft de vlieseline zelf niet dik te zijn en dus is Vlieseline kantenband mooi soepel.
Het naadband daarintegen is wat steviger en stijver, wij verkopen dan ook meer kantenband als naadband…

Vlieseline band: flexibel naadband en stretchfix zoomband

Nieuw: Flexibel naadband én Stretchfix, flexibel zoomband

Flexibel naadband is 15mm breed en rekbaar. Voor perfecte naden bij zachte elastische stoffen, bijvoorbeeld jersey / tricot. Beschermt tegen vervormen en pluizen en kan gemakkelijk op rondingen worden aangebracht. Ook geschikt voor rechte naden.
In pakjes van 5m of op grote rol voor de grootverbruiker. In wit en zwart te bestellen.
Zijn flexibele broer Stretchfix is 3cm breed en lijkt op vliesofix alleen dan flexibel speciaal voor rekbare zomen in bijv. tricot. Je vindt de infosheets van alle soorten in de shop bij het product. In de tab bijlage.

Vlieseline band op rolletjes

Kantenband

Dit is een zeer veelzijdig band, gebruikt voor allerlei naden en zomen. Het is een recht band dus je gebruikt het niet in de hals of armsgat. De lengtedraad houdt je pand op maat en omdat het een dun band is wordt het niet stijf. In verschillende maten verkrijgbaar.

Nieuw: nu ook in 3cm breed

Kantenband speciaal voor leer

Iedereen die weleens met leer werkt weet dat je er niet te heet op kunt strijken, het beplakken van leer met Vlieseline is een kwestie van de juiste soort kiezen. Van Vlieseline is er de LE420, deze speciaal voor leer gemaakte vlieseline heeft een laag smeltpunt (dat betekend dat de lijm bij lage temperaturen al hecht) en is daarom geschikt voor leer maar ook voor warmtegevoelige stoffen zoals lak- en foliestoffen.
Daarom hebben wij deze vlieseline LE420 laten snijden op 2cm breed, mooie breedte voor naadtoeslagen en zomen. Verkrijgbaar in grijs.

Katoenen kantenband

Na een vraag van een klant is het katoenen kantenband geboren. Deze versie is gesneden op 2cm breed en is verkrijgbaar in wit. Het is eigenlijk plakkatoen maar dan in bandvorm.
Voordeel van dit band is dat het 100% katoen is en dat is prettig als je graag werkt met natuurlijke materialen. Dit is het enige band wat niet van polyester is.
Het wordt op allerlei manieren gebruikt, langs de breuklijn van de rever, als naadband, in taillebanden enz.

Vormband van vlieseline voor ronde naden zoals hals en armsgat

Ronde naden

Is de naad die je wilt verstevigen rond dan hebben we daar een speciaal band voor, dat heet Vlieseline vormband. (ook wel formband) Dit band is 12mm breed en voorzien van een kettingsteek die hetzelfde doet als de lengtedraden in het Vlieseline kantenband. Vormband heeft 1 draad anders krijgen we hem niet in een ronde naad zoals armsgat of hals.

Zomen met Vlieseline

Maak mooie zomen met Vlieseline vliesofix zoomband of neem het blindzoomband, ook van Vlieseline.
De nieuwste zoomband van vlieseline is het flexibele zoomband, en het heet: Vlieseline Stretchfix! Lijkt op vliesofix maar dan is deze flexibel en 3cm breed, uitermate geschikt voor tricot en andere rekbare stoffen.
Vliesofix (2cm breed) is geschikt voor alle stoffen, waarom is er dan ook blindzoomband? Deze soort is mooier in dunne stoffen, om een voorbeeld te noemen: wil je een zoom maken in een soepelvallende cool wool dan behoud je met blindzoomband meer soepelheid in de zoom dan met vliesofix.
Blindzoomband is 3cm breed en bestaat uit 2 stroken Vlieseline H180 die met de plakkant naar buiten aan elkaar zijn genaaid met een blindzoommachine, super voor soepel dus…
Vliesofix is er ook breder, 45 of 90cm en deze wordt gebruikt om twee lagen stof op elkaar te plakken, denk aan het maken van een applicatie en andere creatieve uitingen die meestal niet met kleding te maken hebben…

Soluvliesband in water oplosbaar

Soluvlies band

Een in water oplosbaar band, wat doe je daar mee?
Zie soluvlies band als een tijdelijk hulpmiddel, op tere stoffen wil je soms geen vlieseline strijken maar toch wil je het afwerken met een mooie rolzoom met de overlock. Dan gebruik je soluvliesband, leg het eronder en erboven en lock de zoom, dat kun je het band wegspoelen en je houdt een prachtige rolzoom over.
Gebruik soluvliesband ook met de tweelingnaald. Zoom je T-shirt op dezelfde manier als de rolzoom van hierboven en spoel je hulpmiddel later uit. Het soluvliesband voorkomt dat de tricot voor de machine uit loopt en ook de heuvel die je tussen de twee stiksels krijgt met een tweelingnaald is verdwenen.
Soluvliesband is 2,5cm breed, daarmee kun je meteen een mooie zoombreedte “uitmeten”…

Plak en vouw om taillebandversteviging

Tailleband

Vlieseline heeft speciaal voor rechte taillebanden geperforeerd band op breedtes tussen de 2 en 4 cm, dit is de breedte van de klare band. Wordt de band 2 cm breed dan is het plak en vouw om tailleband 6cm breed en de perforatieranden zitten op 1cm, 3cm en 5cm. Je knipt dus direct langs het band want de naadtoeslag is erin meegerekend.

Is de plak en vouw om je te stijf?

Gebruik dan katoenen kantenband en 4cm breed kantenband, met deze twee krijg je een mooie stevige doch soepele band. Het gaat dan als volgt: Plak 2 stroken katoenen kantenband naast elkaar en plak daar 1 strook kantenband van 4cm overheen. Je hebt dan een middenlijn maar geen naadtoeslag, knip die er dus nog bij aan. Wil je wel een beplakte naadtoeslag dan kun je er altijd een strook 1cm breed kantenband naast plakken. In onze ervaring is dat niet nodig.

Al deze soorten Vlieseline band zijn opstrijkbaar band, gemaakt voor gemak! Alleen soluvliesband is niet op te plakken.

Nog geen keuze kunnen maken?

Kijk dan eerst hieronder in de Vlieseline keuze hulp PDF…

Tot zover een kleine uitleg over de soorten vlieseline band. Over vlieseline voor kleding, creatieve vlieseline en tussenvoering hebben wij aparte pagina’s gemaakt. Klik op een knop hieronder om verder te lezen over vlieseline.