Skip to content
Welcome to Beauty VoF » Kleding met gat, hoe doe je dat?

Kleding met gat, hoe doe je dat?

Geschatte leestijd: 4 minutes

Kleding met gat, hoe doe je dat? Hier geven wij tips over welke vlieselines en bandsoorten er geschikt zijn bij het maken van een cut out jurk, topje, blazer etc.

Lees dit bericht voor meer voorbeelden van Cut out Fashion:

Cutout Fashion van rekbare stretchstof

Voorbeeld van een jurk met cut out
Voorbeeld van een jurk met cut out

In een rekbare stretchstof heb je de keuze om je kleding gat niet rekbaar te maken of laten meerekken. Wat je kiest is afhankelijk van je model en waar je het gat maakt. Zit de cutout dichtbij je bustepunt dan wil je hem wellicht niet laten rekken om geen nippelgate te veroorzaken. In dat geval gebruik je de vlieselines of bandsoorten onder het kopje Cut out Fashion van normale stof.

Eerst de mee rekkende cutout…

Is je stof tricot / jersey dan rafelt deze meestal niet. Als je een onafgewerkte cutout mooi vind dan is het simpelweg een kwestie van de schaar pakken.
Is je stof heel dun en krult hij, zoals bij viscose tricot wel het geval is, plak dan een stukje stretchvlieseline onder je stof voordat je knipt. Bijv. de H609. Deze stretchvlieseline rekt, als enige, in de lengte en in de breedte. Een nonwoven vlieseline is ook handig, vooral als je stof snel doordrukt aan de goede kant. De rand van de vlieseline wil je niet aan de voorkant zien. Dus gebruik je in dat geval een simpele H180 en scheur je de randjes af. Door te scheuren is de rand niet zichtbaar aan de goede kant van de stof. Waarom Vlieseline H180? Hij is dun en geeft mee…

Om je cutout af te werken kun je biaisband gebruiken. Het normale katoenen biesband geeft al mee maar rekt niet echt. Er is ook rekbaar biasband, dat heeft meestal een glimmende en een matte kant die je naar wens kunt gebruiken. Zoals deze:

Een andere manier is een strook stof, ook tricot, te pakken en die als biesband te gebruiken. Of net zoals je met een halsstrook doet, aannaaien, omklappen en doorstikken zoals in dit blog is uitgelegd: T-shirts maken als een professional
Je gebruikt nu wel een heel smal strookje natuurlijk…
En is je stof dun denk dan eens aan een stukje flexibel naadband. Dat is 1,5cm breed en als je dat dubbel slaat houd je driekwart centimeter over. Mooi klein randje dus!

Cut out Fashion van normale stof

Maak je kleding met gat maar dan van een niet rekbare stof dan kun je met vormband je ronde vorm verstevigen. Ook vlieseline kan natuurlijk. Afhankelijk van je model en je voorkeur. Ook deze cut outs werk je af met band of een strook stof. Net als bij de rekbare cutouts maar dan plak je er ander band op.
Je strook stof kun je beplakken met kantenband, de smalste is 2cm. Kies je vlieseline neem dan een dunne soort als H180 of G785. De H180 kun je ook weer scheuren zodat de rand niet doordrukt. G785 is juist een geweven vlieseline maar deze soort heeft een leuke toepassing:

Vlieseline G785 huid kun je gebruiken om kant ondoorzichtig te maken. Plak het achterop je doorzichtige kant en maak een grote cutout. Het lijkt net alsof het doorzichtig is maar je kunt rustig je ondergoed dragen, je ziet het er niet doorheen!

Kleding met gat maken of een kant en klaar kledingstuk aanpassen

Je kunt beide doen, maak je een nieuw model dan integreer je het direct in je model en kun je rekening houden met je beleg etc. Klik je op onderstaande knop dan zie je als eerste een wit shirt met een ring, als je goed kijkt dan zie je een klein naadje van de punt van de druppel naar de schoudernaad. Het voordeel als je een nieuw kledingstuk maakt is dat je het gemakkelijker mooi krijgt…

Gebruik je een kant en klaar kledingstuk dan is het iets meer zoeken naar bijpassende materialen. Maak je het voor de feestdagen dan kun je je cutout eenvoudig afzetten met een paillettenband of ander feestelijk lint, the sky is the limit!