Estimated reading time: 11 minutes
Paardenhaar, plakdoek of manteldoek, bruidslaminaat en meer
Inhoudsopgave
- Wat is Tussenvoering?
- Paardenhaar tussenvoering
- WASBARE Paardenhaar doek tussenvoering
- Bruidslaminaat tussenvoering
- Tussenvoering Plakdoek
- Vreemde eend in de bijt
- Tussenvoering: Dunne plakbare volumevlies met verstevigingsdraden
- Watteline, hét rekbare volume breisel tussenvoering
- Kragenvilt – speciale kraag tussenvoering
- Tussenvoering plakdoek, paardehaar en bruidslaminaat gebruiksaanwijzing
- Verwerkingsinformatie van de tussenvoeringen
- Strijkbout, persbout of stoomstrijkijzer?
Wat is Tussenvoering?
Tussenvoering is o.a. plakdoek, paardenhaar en bruidslaminaat. Plakdoek is net als Vlieseline een tussenvoering met een lijm coating. Waar Vlieseline getrokken én geweven soorten heeft, zijn onze tussenvoeringen allemaal geweven. Vlieseline is een merknaam. Dus Vlieseline is wel tussenvoering maar niet elke tussenvoering is een vlieseline…
Plakdoek of manteldoek gebruik je in jasjes, blazers, colberts en mantels. Leg je ze naast de gewone plakbare vlieselines dan zijn ze meestal steviger
Paardenhaar is een tussenvoering die je in een kledingstuk naait met de hand, het zogenaamde pikeren. Een ouderwetse techniek met prachtige resultaten. En niet elk haardoek heeft paardenhaar in de grondstof, ze zijn er ook met wol of geitenhaar…
Bruidslaminaat daarintegen kom je niet tegen in blazers maar juist in bruidskleding of cocktailkleding. Stel je een jurk voor met een lijfje dat stevig is en in goed model blijft. Vaak worden ze gemaakt met baleinen net als een corset
Paardenhaar tussenvoering
De tussenvoeringen in de categorie haardoek zijn de paardenhaar- en wolhaar soorten. Alle haardoeken zijn van samengestelde grondstoffen maar ze bevatten allemaal haar, van paarden, geiten of schapen, meestal in combinatie met katoen en viscose en een paar procent synthetisch materiaal
Voor dames zijn de soepelere soorten zoals wolhaar en de dunne paardenhaardoek tussenvoering meer geschikt. De zwaardere paardenhaar is een échte heren paardenhaar. Hoewel voor heren tegenwoordig ook veel de soepelere soorten gebruikt worden afhankelijk van het model en de stof
Alle haardoeken zijn geschikt voor binnenwerk van jasjes, colberts, mantels etc.
Veelal wordt er met haardoek gepikeerd. Bestel dan meteen je pasband/neggenband mee
Wil je een wollen tussenvoering kopen dan ben je bij ons aan het juiste adres!
WASBARE Paardenhaar doek tussenvoering
Nieuw in ons assortiment is de wasbare haardoek, hij is wasbaar op 40 graden! Bezoek onze webshop om deze mooie paardenhaar te kopen of en kijk onderaan die pagina voor de infosheet van deze wasbare paardehaar
Wasbaar paardenhaar is geschikt voor blazers en colberts maar ook voor tassen en om stevigheid te verlenen aan bijvoorbeeld opstaande kragen en flamboyante Haute Couture kleding
Heeft je stof weinig volume van zichzelf en wil je op het borststuk een extra laagje volume tussenvoering aanbrengen? Onze dunne plakbare volumevlies met verstevigingsdraad in de lengte is daar heel geschikt voor, liever erop naaien? Neem dan watteline, het rekbare volume breisel
Bruidslaminaat tussenvoering
Na de tussenvoering paardenhaar categorie krijgen we nu de bruidslaminaat, de plakdoek soorten behandelen we hierna
Met bruidslaminaat worden de tops van bruids- en gelegenheidsjurken gevoerd voor stevigheid en vorm. Meestal naai je de de bruidslaminaat tussen de stof en de voering van de jurk. Je draagt het dus niet direct op de huid
Afhankelijk van het model worden er ook baleinen op gestikt. Wij verkopen deze in opnaaibaar en inschuifbaar. Maak je een corset of bruidsjurk dan raden wij de spiraalbaleinen aan. Knip ze op maat met een sterke zijkniptang en bevestig de baleinkapjes
Bruidslaminaat hebben wij in plakbaar en naaibaar.
Heb je bruidslaminaat nodig? Koop het dan bij in onze shop, zowel per meter als op rol.
Deze laminaten worden ook gebruikt voor het maken van stropdassen.
En omdat ze gemaakt zijn van viscose kun je ze ook gebruiken in plaats van haardoek bij personen die niet tegen haar of wol kunnen
Tussenvoering Plakdoek
Plakdoek tussenvoering: Hiermee worden allerlei kledingstukken beplakt. Er zijn soorten die wat zwaarder zijn, een tussenvoering voor bijvoorbeeld een colbert, mantel of mooie winterjas en dunnere soorten die meer in blouses en jurken gebruikt worden
De naam polyquick of manteldoek valt weleens als je om zo’n soort tussenvoering vraagt. Manteldoek is een plakdoek, vergelijkbaar met onze plakdoek viscose soepel en wordt ook polyknit genoemd. Polyquick verkopen wij ook alleen heet het bij ons Natuurlijk plakdoek polyquick beige. Deze is er ook in zwart en is gemaakt van viscose en katoen
Overhemdkraag
Voor overhemdkragen hebben wij een speciale stevige tussenvoering genaamd: plakkatoen extra stevig. Maak je een blouse en moet het wat soepeler maar toch stevig genoeg dan is de gewone plakkatoen (G700) de juiste keuze. Natuurlijk zijn er van vlieseline ook de nodige soorten die geschikt zijn, die vind je onder het kopje vlieseline.
Zoek je tussenvoering voor tassen dan kan dat natuurlijk prima met plakdoek, met de extra stevige plakkatoen bijvoorbeeld of een van de andere stevigere soorten…
Vreemde eend in de bijt
Tussenvoering: plakdoek, paardenhaar en bruidslaminaat, daar vallen de volgende soorten niet onder. De plakbaar volumevlies bijvoorbeeld zou je onder plakdoek (manteldoek) kunnen scharen maar hij past beter onder Volumevlies waar je ook de watteline vindt. Kragenvilt daarintegen past eigenlijk in geen enkele categorie. Het is geen echte tussenvoering noemen want hij wordt gebruikt voor de onderkraag…
Tussenvoering: Dunne plakbare volumevlies met verstevigingsdraden
Dit nieuwe doek is een dunne volumevlies. De verstevigingsdraden zitten in de lengte van het doek en zijn bedoeld voor het tegengaan van uitzakken van je pand.
Het is plakbaar en gebruik je op een plastron / paardehaarpand in colberts, blazers etc.
Heb je een dunne stof die van zichzelf weinig volume heeft en wordt je borst en schouderpartij plat en ingezakt? Neem dan een stuk van dit vlies en plak het over je paardehaar of ander haardoek pand. Het is een dun laagje, net genoeg om effect te hebben zonder dat het opgevuld lijkt.
Je kunt het natuurlijk ook over een pand heen plakken wat je met plakdoek hebt verstevigd…
Watteline, hét rekbare volume breisel tussenvoering
Terug in ons assortiment: watteline…
Omdat Watteline een gebreid product is heeft het rek of stretch. Ook heeft het volume. Geschikt het voor stretchstoffen als warme tussenlaag of als mouwkopvoering of snorren / mouwvulling.
De soepelheid van watteline maakt het een allround tussenvoering als je stretch, volume of warmte nodig hebt in je model.
Kragenvilt – speciale kraag tussenvoering
Een minder bekende tussenvoering is kragenvilt. Gebruikt voor de onderkraag in colberts. Maak je een herencolbert of mantel met paardenhaar voor je opleiding? Veelal wordt daar ook kragenvilt bij gebruikt.
Het is een echt ouderwets kleermakersproduct.
Tussenvoering plakdoek, paardehaar en bruidslaminaat gebruiksaanwijzing
Omdat er zoveel verschillende soorten vlieselines en tussenvoeringen zijn zie je door de bomen het bos niet meer, daarom hebben wij een PDF gemaakt als keuzehulp voor de juiste soort.
Nog niet helemaal overtuigd? Geen nood! Bestel dan stalen van de soorten die je denkt te kunnen gebruiken en doe een test.
Kom je er toch niet uit of wil je gewoon even overleggen of je de goede soort gekozen hebt?
Neem dan contact op met Annette via email: annettebeautyvof@gmail.com of app/bel via: 06-30746623
Verwerkingsinformatie van de tussenvoeringen
Weten waar de soorten precies van gemaakt zijn, hoe ze te behandelen etc?
In onze shop staan bij alle soorten vlieseline en tussenvoering: plakdoek, paardenhaar en bruidslaminaat de infosheet in de bijlage-tab bij het product.
Denk er ook eens over om soorten te combineren in een model…
Liever stalen erbij? Ook die staan in de shop, bestel je stalen en doe een test op je stof.
Strijkbout, persbout of stoomstrijkijzer?
Voor het plakken van vlieseline en tussenvoering is het belangrijk om er de tijd voor te nemen. Kijk op de infosheet hoe de soort geplakt moet worden en houd die tijd ook aan, haast geeft een slecht resultaat.
Je bent dus wel even bezig als je vlieseline opbrengt, heb je de neiging tot haast probeer dan eens af te wisselen. Bijvoorbeeld: 1 pand uit je vlieseline knippen, dat opplakken. Terwijl het net geplakte pand rustig ligt af te koelen op de strijkplank knip je het beleg uit vlieseline en zo voort, je zult zien dat je dan rustiger werkt…
Vlieseline opplakken met een stoomstrijkijzer is geen goed idee, door de vele gaatjes in de zool plak je de Vlieseline niet op elke plaats vast maar blijven er stukjes ongeplakt.
De oplossing is een persbout of plakpers kopen. Een persbout heeft wel stoomgaatjes maar alleen vlakbij de punt van de bout. Over het algemeen is een persbout zwaarder dan een stoomstrijkijzer maar dat helpt juist met het opplakken van Vlieseline. Met een plakpers plak je een pand in 1 keer.
Strijkijzer zonder gaatjes
Ze worden bijna niet meer verkocht, maar een gewone simpele strijkbout zonder stoomgaatjes (de goedkoopste versie die er bestaat) is prima voor het plakken van vlieseline. Je moet dan zelf wel wat meer op de bout leunen om de goede druk te krijgen. Vlieseline is dan gemakkelijker op te strijken dan andere tussenvoering omdat Vlieseline gemaakt is voor de consument en die heeft meestal geen zware strijkinstallatie staan.