Skip to content
Welcome to Beauty VoF » Zelf stof maken met soluvlies en garen

Zelf stof maken met soluvlies en garen

Maak stof zelf van soluvlies en garen

Geschatte leestijd: 7 minutes

Maak stof zelf van soluvlies en garen
Maak stof zelf van soluvlies en garen

Zelf stof maken met soluvlies en draadjes van garen of wol. Je kunt ook restjes stof gebruiken of lint of wat je maar bedenkt.

Op de foto showt Nina, de etalagepop, het jasje van soluvlies stof en gekookte wol. Het jasje past haar niet zo goed zoals je ziet bij de buste.

Het is eigenlijk best wel een simpel proces, je legt een stuk soluvlies op de tafel, je gooit er je restjes op en nog een laag soluvlies. Nu zitten je restjes of draadjes tussen de soluvlies en kun je ze aan elkaar stikken. Zo simpel is stof maken met soluvlies en garen in wezen.

Dat stikken kan met de naaimachine maar ook met de borduurmachine. Ik heb voor mijn jasje meerdere stukken stof gemaakt van garen en zowel de naaimachine als de borduurmachine gebruikt.

Achterpand van het jasje van soluvliesstof en wol
Achterpand van het jasje van soluvliesstof en wol

Gebruik je de borduurmachine dan heb je een borduurpatroon nodig, dat kan een simpel raster zijn of een ander open motief wat de hele borduurring vult. Heb je restjes in 1 kleur dan is het leuk om een motief erop te stikken, gebruik je zoals ik een aantal kleuren door elkaar dan zie je niets van het motief dus ik heb een simpel raster gebruikt. Het raster borduurpatroon heb ik gemaakt met inkscape en inkstitch. Een gratis borduurpatronen programma.

Zelf maken van stof met soluvlies en garen

Time needed: 2 hours

Zelf stof maken doe je op de volgende manier:

 1. Leg een stuk soluvlies op de tafel

  Een stuk soluvlies op tafel leggen

 2. Gooi je restjes erop

  Een beetje garen op soluvlies

 3. Blijf garen toevoegen om zelf je stof te maken

  Een dunne laag garen

 4. Nog meer garen totdat je laag het soluvlies helemaal bedekt

  De dikke laag garen zodat je geen soluvlies er meer doorheen ziet

 5. Leg er een tweede laag soluvlies overheen

  Tweede laag soluvlies erop

 6. Uitstekende delen naar binnen stoppen

  Alles zit tussen de twee lagen soluvlies

 7. Langs de rand vastnaaien zodat het ertussen blijft liggen

  op elkaar gestikt

 8. Onder de borduurmachine het raster borduren of met de naaimachine er een raster op naaien
  Je ziet dat mijn borduurraam niet iets te klein was, er is nog een beetje ruimte boven en onder.

  Raster met de borduurmachine

 9. Met de naaimachine de kleine stukjes gedaan, het begint al aardig op een lapje stof te lijken

  helemaal gestikt

 10. Nu is het tijd om de soluvlies uit te spoelen

  Dat kan in de gootsteen, bad of met de wasmachine…

  Soluvlies oplossen in water

 11. Laat het drogen en je stof van soluvlies en garen is klaar

Natte stof van soluvlies en draden

Laten drogen

Het druipt van het water dus heb ik het uit laten druppen boven het bad. Heb wel even lopen zoeken naar een goede stok en het is een uitschuifbare stok geworden waar je normaal gesproken een verfroller op bevestigd om een muur of plafond te witten. Die kon ik precies op de juiste lengte vastzetten! Heb je die niet dan past een dweilstok misschien over je bad…

Het leuke van het gebruiken van verschillende draad kleuren is dat je niet heel netjes hoeft te stikken, je ziet de stikdraden nauwelijks weer…

Een half doorzichtige stof maken met draadjes en soluvlies

Wil je een wat lichtere stof maken dan kun je je restjes wat meer uitspreiden en dan over een dunne stof heen leggen. Je kijkt dan door je draadjes heen en ziet de stof eronder erdoorheen. Net als je een laag kant over een stof legt, dan zie je ook de stof erdoorheen.

Stik dan door met een kleur van je achterstof en probeer het regelmatig door te stikken, gebruik een watteerliniaal die bij je machine zit om de afstand goed te houden. En je gebruikt dan je stof als eerste laag. Leg je restjes of draadjes direct op de stof en leg er een soluvlies laag overheen om te stikken.

Heb je geen watteerliniaal of vind je recht stikken moeilijk? Teken dan met een aqua stift het raster op je soluvlies en stik makkelijk over de lijntjes heen. Na het uitspoelen zijn de soluvlies en de aquastift markeringen beide weg.

Benodigde tijd voor het zelf maken van stof

De benodigde tijd van 2 uur is ingeschat en je maakt een stuk van ongeveer een A4-tje groot in die tijd. Het kan zeer tijdrovend zijn als je grote stukken stof van soluvlies en garen maakt, ik ben er zo’n drie middagen mee bezig geweest om twee voorpanden en twee achterpanden te maken en een deel van de ondermouw. Je kunt natuurlijk kleinere stukken gebruiken. De reden dat ik zoveel heb gemaakt is dat ik niet genoeg stof had om het hele jasje uit de gekookte wol te maken. 😁

Geinspireerd?