Skip to content
Home » Wat is een verdwijnstift?

Wat is een verdwijnstift?

Verdwijn en aquastiften

Geschatte leestijd: 3 minutes

Verdwijnstift paars, markeren verdwijnen vanzelf
De verdwijnstift zet paarse lijnen

De verdwijnstift

Een verdwijnstift is een stift voor tekenen op stof. De markeringen verdwijnen vanzelf weer, vandaar de naam! Een andere naam voor deze stift is fantoomstift. Meestal tekent de stift paars, er zijn ook roze fantoomstiften verkrijgbaar.

Na het zetten van de lijn, lost die als het ware op doordat er licht op valt. De lijn wordt langzaam vager totdat je hem niet meer kunt zien.

Tip: Is je lijn helemaal verdwenen, maar je hebt hem nog nodig? Gebruik een strijkijzer om de lijn weer zichtbaar te maken!

De aquastift

Het zusje van de verdwijnstift is de aquastift. Aan de naam kan je al zien wat zij doet. Ze maakt blauwe lijnen op de stof en die kan je uitwassen met water. De aquastift is perfect om te combineren met Soluvlies of Solufix. Deze soorten Vlieseline zijn namelijk ook uitwasbaar…

Aquastift blauw, uitwasbaar
De aquastift zet blauwe lijnen

Deze praktische verdwijnstift en aquastift zijn onmisbaar bij het naaien en quilten. Eenvoudig een streepje zetten, een zakingang aangeven, een plaats voor een knoopsgat, enzovoort. Voor de creatievelingen onder ons hebben deze stiften ook veel mogelijkheden. In ons blog Solufix, wat is dat? kan je zien hoe je een verdwijnstift of aquastift gebruikt.

De verdwijnstift (en de aquastift) worden veel gebruikt bij het maken van bruidsjurken en pakken. Bruidsmode moet vlekvrij blijven en kleermakerskrijt kan hierbij problemen geven. Daarom worden veelal de stiften gebruikt.

Tip: Test eerst op een onopvallende plaats of op een restje stof uit of de markering van de stift geheel oplost...

Op stof tekenen kan met vele verschillende producten waar de aquastift en verdwijnstift een voorbeeld van zijn. Andere artikelen voor markeren op textiel zijn het ouderwetse kleermakerskrijt, krijtwielen, vulpotloden met krijtstiften, chemisch krijt of verdwijnkrijt en kopieerpapier wat je samen met een radeerwiel kan gebruiken. Om maar een paar te noemen. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Klik op de knop: Naar de shop!